Erhverv

Vandflyveren ramt af milliontab: »Det er træls for at sige det på jysk«

Coronakrisen gjorde 2020 til et vanskeligt år for Nordic Seaplanes, som driver vandfly mellem landets to største byer.

Artiklens øverste billede
Nordic Seaplanes' vandfly ses her i Aarhus Havn. Foto: Allan J. Kortsen

2020 blev et regulært rædselsår for de store flyselskaber rundt om i verden, og for folkene bag vandflyveren mellem Aarhus og København var historien ikke meget anderledes.

»Det var annus horribilis,« siger Lasse Rungholm, der er medejer og direktør.

Efter flere år med overskud endte 2020 med et underskud på 3,9 mio. kr. og en negativ egenkapital på 1,5 mio. kr. i selskabet Nordic Seaplanes, viser regnskabet for 2020, som netop er blevet offentligt tilgængeligt.

Nordic Seaplanes fungerer som en form for rejsebureau, mens flyene, vandflyvepladserne og det meste af personalet hører til i søsterselskabet DHC6 Invest ApS.

Dette selskab kom igennem 2020 med et overskud på 2,2 mio. kr., så samlet kom selskaberne bag vandflyveren igennem coronaåret med et tab på 1,6 mio. kr.

»Det er træls for at sige det på jysk. For nu gik det lige så godt,« siger Lasse Rungholm.

Lasse Rungholm står sammen med Lars Erik Nielsen bag vandflyveren. De to erhvervsfolk har tidligere erfaring fra branchen. Lars Erik Nielsen ejede i mange år Maldivian Air Taxi. Her arbejdede Lasse Rungholm i tre år, efter at han blev træt af at arbejde som advokat på fuld tid.

Den første flyvning med vandflyveren mellem Aarhus og København fandt sted tilbage i 2016. I 2019 nåede omsætningen i Nordic Seaplanes op på 23,5 mio. kr. Men med coronakrisen blev den næsten halveret i 2020, hvor den landede på 11,9 mio. kr.

På billedet ses Lasse Rungholm inden afgang. Foto: Tobias Nicolai

En del af forklaringen er en uheldig timing. Erhvervsfolkene begyndte med et vandfly, og efter fremgangen blev flåden fordoblet. Endnu et fly blev bestilt i efteråret 2019.

»Vi havde to fly, der skulle betales for. Det er ligesom en restaurantejer, der køber en restaurant, men må holde lukket. Så er der kun udgifterne tilbage,« siger Lasse Rungholm.

Det andet fly skulle oprindeligt have været leveret og været klar til brug i maj 2020, men leveringen blev skubbet til oktober 2020. Her fandt det vej til Billund Lufthavn. Og her har det stået lige siden.

»Vi regner med at tage det i brug til august,« siger Lasse Rungholm.

Af regnskabet fremgår det, at Nordic Seaplanes i løbet af 2020 i alt modtog 4,3 mio. kr. fra de statslige kompensationspakker. Langt størstedelen kom fra ordningen om kompensation for faste omkostninger. På denne konto fik Nordic Seaplanes i alt 3,2 mio. kr. i 2020.

»Vi har haft folk hjemme på lønkompensation, men ingen er blevet fyret, og ingen er gået ned i løn. De penge, som vores ansatte har været med til at lave i de første år, skulle de også have lov til at brænde af igen,« siger Lasse Rungholm.

På trods af modgangen var det aldrig inde i overvejelserne at droppe projektet, og efter restriktionerne er blevet fjernet, er rejselysten vendt tilbage.

»Vi er rimelig fortrøstningsfulde, for vi ved, at vi inden corona havde en god forretning. Zoom- og teams-møder har taget noget af efterspørgslen, men i dag har vi seks afgange, så der er helt klart stadig et behov, og vi har store håb i forhold til fremtiden,« siger Lasse Rungholm.

Hvorvidt vandflyveren kan give overskud i 2021, er dog usikkert.

»Vores klart bedste måneder i 2019 var april, maj og juni. Så kan man selv lægge tallene sammen, men måske er vi så heldige, at vi kan nå et rundt nul,« siger Lasse Rungholm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.