- Opdateret 09/07/2021 kl. 15:27
Jensens Bøfhus taber sag om lønkompensation i Arbejdsretten
Det viser en dom fra Arbejdsretten fredag.
Det var ikke i strid med reglerne, at hovedkonflikten mellem fagforeningen 3F og Jensens Bøfhus blev iværksat med den konsekvens, at bøfhuskæden ikke har kunnet modtage lønkompensation i forbindelse med coronanedlukningerne.
Det fastslår en dom fra Arbejdsretten fredag.
Finans har fået dommen, og her fremgår det, at »hovedkonflikten ikke kan anses for uproportional«.
Ifølge Anders Nikolaisen, direktør for Jensens Bøfhus, har konflikten været medvirkende til, at Jensens Bøfhus i 2020 måtte bogføre et underskud på 40,5 mio. kr. efter skat i 2020. Det skyldes, at konfliktramte virksomheder ifølge et såkaldte »neutralitetsprincip« ikke kan modtage statslig støtte.
»Det er selvfølgelig en træls dom, men vi tager den selvfølgelig til efterretning. Jeg er mest ked af det på medarbejdernes vegne, og især dem, som vi har måttet afskedige under coronakrisen. Det er i virkeligheden dem, der har betalt den højeste pris,« siger Anders Nikolaisen.
Arbejdsrettens afgørelse kommer, en uge efter at 3F og Jensens Bøfhus mødtes i Arbejdsretten for at få afgjort den langvarige konflikt, der begyndte helt tilbage ved overenskomstforhandlingerne i 2019.
Jensens Bøfhus ønskede i den forbindelse at få sine ansatte over på samme overenskomst som selskabets største konkurrent, Restaurant Flammen, men 3F ville ikke indgå en sådan aftale med bøfhuskæden, da den mente, at Jensens Bøfhus’ serveringspersonale laver tjenerarbejde, mens Flammens medarbejdere står for buffet-arbejde.
Arbejdsretten lægger i sin afgørelse vægt på, at 3F’s »anvendte konfliktmidler i form af blokade og strejke – der er lovlige og sædvanlige kampmidler – ikke i sig selv har hindret Jensens Bøfhus i at udøve sin erhvervsaktivitet«.
»Det var således tvangslukningen som følge af covid-19-pandemien, som medførte, at virksomhedens restauranter i lange perioder ikke (bortset fra takeaway) kunne åbnes,« lyder det i dommen.
Arbejdsretten anerkender i sin afgørelse, at hovedkonflikten har haft »væsentlige økonomiske konsekvenser« for kæden, idet den ikke har kunnet få del i coronahjælpepakkerne.
Fagbevægelsens Hovedorganisation hilser dagens dom velkommen:
»Dommen fastslår, at vi fortsat har konfliktret og kan kæmpe for vores medlemmers rettigheder – også under ekstraordinære situationer som en coronakrise. Ikke engang under den spanske syge og Anden Verdenskrig blev retten til konflikt sat ud af kraft. Den danske model og konfliktretten holder,« siger formand for FH, Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse i forbindelse med Arbejdsrettens afgørelse.
Jensen Bøfhus har fortsat en klage hos Folketingets Ombudsmand.
Anders Nikolaisen håber, at klagen vil blive behandlet hurtigst muligt, så det kan blive klarlagt, om Jensens Bøfhus var berettiget til lønkompensation under nedlukningen og den igangværende konflikt.
»Jeg mener bestemt, at det er et problem, at virksomheder i konflikt ikke kan modtage støtte. Økonomisk set har vi taget det underskud, som krisen har resulteret i, og vi har fået tilført ny kapital, men vi mener fortsat, at vi mangler +20 mio. kr. på baggrund af den manglende lønkompensation,« siger han.