Serier
BREAKING

Jensens Bøfhus har tabt over 40 mio. kr. under coronakrisen

Ifølge direktør Anders Nikolaisen skyldes over halvdelen af underskuddet, at familierestauranten som følge af en konflikt med 3F ikke har modtaget lønkompensation i 2020.

Corona rammer verden
Både i januar og april har Jensens Bøfhus fået tilført kapital fra ejerkredsen for at sikre fremtiden. Samlet lyder beløbet op 64 mio. kr. Arkivfoto

Coronakrisen har været dyr for den danske restaurantkæde Jensens Bøfhus, der længe har kæmpet for at få økonomien til at hænge sammen og for nyligt har fået tilført yderligere 14 mio. kr. fra selskabets ejerkreds.

Samlet har Jensens Bøfhus’ moderselskab, Jensens Food Group, tabt 40,5 mio. kr. efter skat i 2020 mod et overskud på 8,6 mio. kr. i 2019. Det viser et netop offentliggjort regnskab.

Her fremgår det samtidig, at bøfkædens omsætning sidste år dykkede med 23 pct. og landede på 363 mio. kr.

»Over halvdelen er underskuddet skyldes, at vi ikke har kunnet få lønkompensation sidste år. Det har betydet, at vi står mere end dobbelt så ringe som konkurrenter, og restaurationsbranchen er fortsat hårdt ramt. Den manglende lønkompensation har samtidig betydet, at vi har fyret omkring 300-350 medarbejdere, som kunne være blevet, hvis havde fået økonomisk støtte,« siger Anders Nikolaisen.

Grunden til, at Jensens Bøfhus ikke har modtaget lønkompensation i forbindelse med coronakrisen, er at selskabet det seneste år har været i en igangværende konflikt med fagforeningen 3F.

Konflikten bunder i en grundlæggende uenighed om en overenskomst og betyder, at Jensens Bøfhus ud fra et såkaldt »neutralitetsprincip« ikke kan gøre krav på statslig støtte. Det har skabt voldsom debat blandt politikere og eksperter, der allerede sidste år såede tvivl om, hvorvidt der er lovhjemmel til at afvise lønkompensation til konfliktramte virksomheder.

Anders Nikolaisen har også tidligere luftet muligheden for at gå rettens vej for at få afklaret, om bøfkæden er berettiget til lønkompensation eller ej.

På nuværende tidspunkt vil han dog ikke tage stilling til, om Jensens Bøfhus vil lægge sag an mod den danske stat.

Han oplyser, at selskabet i starten af juni møder 3F i Arbejdsretten til en afgørelse om konfliktens lovlighed, samtidig med at Jensens Bøfhus har sendt en klage til Folketingets Ombudsmand, og indtil da kommer kæden ifølge direktøren ikke til at foretage sig yderligere i sagen.

»Jeg har ikke et ønske om at gøre mere end højest nødvendigt, men omvendt føler jeg mig på flere måder ukorrekt behandlet. Derfor vil jeg selvfølgelig undersøge, hvilke muligheder vi har, hvis det bliver nødvendigt. Jeg kan ikke svare på endnu, om det ender i en retssag, men jeg skylder mine medarbejdere og aktionærerne at gøre alt, hvad jeg kan, for at det er gået rigtigt til,« siger Anders Nikolaisen.

Han forventer fortsat, at coronakrisen vil præge selskabet i den resterende del af 2021. Derfor har Jensens Bøfhus også budgetteret med et underskud.

»Der gik fem måneder, før vi kunne få lov at åbne. Det sætter sine begrænsninger for, hvad der er realistisk. Men vi forventer, at det er muligt at lave overskud igen i 2022,« siger direktøren.

Jensens Food Group havde i 2020 en egenkapital på 18,8 mio. kr.

Året forinden lød egenkapitalen på 9,5 mio. kr.

Læs også
Top job