Erhverv

Indtjeningen styrtdykker hos dansk slagterigigant

Indtjeningen dykker dybt og hurtigt hos slagterikoncernen Danish Crown. Nærmarkederne er under pres af stigende smittetal, og eksporten til Kina er bremset op.

Artiklens øverste billede
Foto: Gregers Tycho

Indtjeningen falder nu lodret hos den danske slagterigigant Danish Crown. Selskabet har netop meddelt, at afregningsprisen til selskabets andelshavere fra næste uge sænkes med 40 øre pr. kilo svinekød.

Afregningsprisen er dermed faldet 1,6 kr. pr. kilo på fem uger, hvilket er usædvanligt for årstiden, der sædvanligvis er præget af stort salg af grillprodukter.

Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske svineproducenter, og størstedelen af indtjeningen strømmer direkte gennem selskabet og videre ud til andelshaverne i form af betaling for deres leverancer af grise. Udviklingen i svinekødsafregningen afspejler derfor ret præcist udviklingen i Danish Crowns indtjening.

Det er usædvanligt, at den falder så voldsomt på denne årstid, og nedturen er da også udløst af to helt usædvanlige faktorer.

Den ene rammer nærmarkederne i Europa, mens den anden påvirker salget til det største fjernmarked.

På nærmarkederne har kødindustrien længe set frem til genåbningen af foodservicesektoren (hoteller, restauranter, etc.) samt grill-sæsonen.

Salget har imidlertid slet ikke levet op til forventningerne, og ifølge Lars Albertsen, som er global salgsdirektør i Danish Crown, ligger efterspørgslen på et – for årstiden – unormalt lavt niveau. Det kan skyldes de stigende smittetal.

»En ny bølge af covid-19 skyller hen over Europa. Det lægger en dæmper på forbruget. Selv om mange holder ferie, så er der slet ikke den samme sociale aktivitet, som vi normalt kender det. Antallet af turister i Sydeuropa er på et lavt niveau, og det jeg hører er, at der er relativ god plads på restauranterne rundt omkring i Europa. Noget tyder på, at dem, der er på ferie, ikke går så meget ud at spise, som de normalt ville gøre,« lyder vurderingen fra Lars Albertsen.

Forbruget af svinekød svækkes yderligere af de mange aflyste byfester og festivaler, som normalt præger sommermånederne.

Presset på nærmarkederne er den seneste tid blevet forstærket af en brat opbremsning i Kinas import af svinekød fra Europa. Det betyder, at endnu mere europæisk svinekød skal afsættes på nærmarkederne, hvor efterspørgsel er unormalt lav, og priserne derfor giver efter.

Kina blev i 2019 ramt af et voldsomt udbrud af svinepest, der kostede op mod 200 mio. grise livet. Landet har siden været storimportør af svinekød fra lande som Danmark og Spanien.

Der er delte meninger om årsagen til den aktuelle opbremsning i Kinas import.

Den officielle forklaring lyder, at landet nu stort set har genopbygget sin egen svinebestand og derfor har et mindre importbehov.

Uofficielt forlyder det imidlertid, at landet er ramt af en ny bølge af svinepest. Mange landmænd frygter, at deres grise skal blive smittet, hvilket vil medføre aflivning og destruktion af hele besætningen. For at undgå det, skynder landmændene sig at tømme staldene og sende alle grisene til slagtning. Det skaber midlertidigt et kunstigt højt udbud af svinekød, vurderer en række analytikere.

Lars Albertsen oplyser, at »eksporten ud af Europa ser ud til at være i bedring.« Foreløbig er det dog ikke nok til at skabe balance mellem udbud og efterspørgsel.

»Men det ser bedre ud, end det gjorde for et par uge siden,« oplyser Lars Albertsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.