Far og søn får flere års fængsel for at hjælpe Carlos Ghosn med at flygte
Michael Taylor har aldrig benægtet sin rolle i Ghosns flugt, men hævdede blot, at det ikke var ulovligt. Japans domstol var uenig, og både Taylor selv og hans søn står nu til et par år bag tremmer.
TOKYO – For halvandet år siden hjalp de Nissans faldne topdirektør, Carlos Ghosn, med at flygte. Nu sidder Michael og Peter Taylor i samme celle. Og mandag blev der afsagt dom i deres sag.
Michael Taylor er forhenværende amerikansk elitesoldat og grundlagde efter sin tid i militæret et sikkerhedsfirma. Peter Taylor er hans søn og sammen med en tredje mand, der endnu ikke er arresteret, hjalp de i nytåret 2019 Ghosn med at flygte fra Japan.
Siden udstedte Japan en international arrestordre mod dem, hvorefter begge blev anholdt i USA. I ti måneder kæmpede de mod en udlevering, men begge blev sendt til Japan i marts. Mandag faldt dommen: Michael Taylor skal nu afsone to års fængsel, mens hans søn kommer et år og otte måneder bag tremmer.
»Jeg hjalp Carlos Ghosn med at flygte fra Japan, mens han var løsladt mod kaution,« udtalte en tydelig slagen Michael Taylor under domsafsigelsen. Hans stemme dirrede, og han brød grædende sammen. »Jeg fortryder dybt mine handlinger og undskylder af hjertet for de mange problemer, jeg har voldt den juridiske proces og det japanske folk.«
Den slags udtalelser er ganske almindelige i japansk retsvæsen, hvor over 99 pct. af alle sigtede kendes skyldige, og retssager kan trække ud i årevis. Sigtede anbefales derfor på det kraftigste at erklære sig skyldige, udvise anger og undskylde dybt – det kan give en kortere retssag samt mildere straffe.
Det gjorde Taylor-parret, selvom Michael Taylor altid hævdede, at hans søn ikke havde noget at gøre med Ghosns flugt. Og det kan have virket: Anklagenævnet havde bedt om en straf på to år og ti måneder for faderen samt to år og seks måneder for sønnen.
I Japan kan det give op til tre års fængsel at hjælpe en forbryder med at flygte. Ghosn selv stod beskyldt for at have brugt af Nissans budgetter til egen vinding samt at have underdrevet sin direktørløn over for myndighederne med flere hundrede millioner kroner.
Den spektakulære aktion ser dog ikke ud til at have hjulpet Michael Taylor finansielt. Han hævdede under det seneste retsmøde, at Ghosn betalte ham 8,2 millioner kroner, hvilket kun var nok til at dække flugtens omkostninger. Så blev Taylor arresteret og var nu, hævdede han, »gået personligt fallit«.
Inden deres anholdelse og udlevering havde Michael Taylor dog aldrig lagt skjul på hverken sin rolle i Ghosns flugt, eller hvordan denne forløb. For det er teknisk set ikke en forbrydelse i Japan at hjælpe en person, der er løsladt mod kaution, med ikke at møde op i retten.
Og da Ghosn endnu ikke formelt var kendt skyldig i noget, var han heller ikke forbryder. Den slags teknikaliteter hjalp dog ikke i sidste ende – det er nemlig ulovligt at hjælpe en person med at forlade Japan uden om de normale immigrationsprocedurer.
Ghosns sag er samtidig en af de mest højtprofilerede i moderne japansk historie. Hans flugt betød også et massivt ansigtstab for det japanske politi, anklagenævn og regering. Ghosn flygtede dengang til Beirut, hvor han stadig befinder sig. Libanon har ikke en udleveringsaftale med Japan.
Historien er blot en af de mange retssager, der svirrer om Ghosn-sagen. Der er Ghosns egen, der nu hænger i limbo. Der er den igangværende mod Greg Kelly, en af Nissans direktører, der står beskyldt for at have hjulpet Ghosn med hans svindel. Samtidig kræver Nissan 570 millioner kroner af Ghosn i erstatning for svindlen.
De franske myndigheder er undervejs med en efterforskning i Ghosns påståede brug af Renaults firmabudgetter – Nissans partner, hvor Ghosn også var direktør – til private formål. En hollandsk domstol har givet Ghosn ordre på at betale 37 millioner kroner til Nissan i en separat sag om uvederhæftig brug af firmaets budgetter.
Ghosn selv bor nu i Beiruts Achrafieh-distrikt, der er blandt byens ældste og mest eksklusive. Og selv det er kontroversielt – Ghosn bor i et palæ, som han i sin tid købte og renoverede for 95 millioner kroner. Ifølge en intern undersøgelse fra Nissan blev også dette gjort for firmaets, ikke Ghosns, penge.
Ghosn selv benægter alle anklager.