Erhverv

OL-forbud rammer danske virksomheder i Japan

Der er stort potentiale for danske virksomheder i Japan, men tilskuerforbuddet til OL har været nedslående, lyder det fra DI.

Lars Sandahl Sørensen har været adm. direktør i Dansk Industri siden august 2019. Foto: Stine Bidstrup

Wienerbrød er ikke bare en knuselsket del af morgenbordet herhjemme - den danske morgenkage er også en kæmpe succes i Japan.

Faktisk er Japan et af de største eksportmarkeder for dansk wienerbrød. Derfor havde fødevarekoncernen Mette Munk også set frem til de mange turister, der skulle strømme til landet i forbindelse med afholdelsen af de olympiske lege i Tokyo - det skulle nemlig styrke det globale kendskab til virksomheden. Men sådan blev det ikke.

Japan meddelte kort inden OL, at man ikke ville tage imod tilskuere fra hele verden til de mange sportsdiscipliner, som man ellers har været vant til. Og det gør ondt på de danske virksomheder.

Sådan lyder det fra interesseorganisationen Dansk Industri - eller DI i daglig tale.

I en ny pressemeddelelse, fortæller adm. direktør hos DI, Lars Sandahl Sørensen, at også han, havde sat forventninger højt til det kommende OL.

»Der er muligheder i Japan for danske virksomheder på sigt. Efterspørgslen på danske fødevarer og designprodukter er blevet bekræftet under covid,« siger han.

Adm. direktør for Mette Munk, Claus Olsen, har da også tilpasset virksomhedens ambitioner til nyheden om, at der ingen tilskuere ville være til OL.

»Vi er stadig med ved OL, som en af virksomhederne på den danske ambassades udstillingspavillon, mens de olympiske lege er i gang. Det bliver for os nu mere et arrangement som tilgodeser vores salgsstyrke i vores japanske søsterselskab,« siger han i pressemeddelelsen.

Lars Sandahl Sørensen forklarer afsluttende, at selvom man kan blive ærgerlig på det danske eksportmarkeds vegne, så bør man også under Japan sin medlidenhed for at skulle afholde OL i en coronatid:

»Før coronakrisen var Japans økonomi på vej op i gear, hvor også forberedelserne til Olympiske Lege løftede stoltheden. Derfor gøre det ondt på blandt andet japanernes selvforståelse, når OL først blev aflyst i 2020 og siden nu gennemføres i en beskåret udgave,« siger han.Læs også