Erhverv

12 tegninger forandrede Jyllands-Posten

Der findes ikke én historie om Muhammed-tegningerne. Hovedaktørerne har også i dag – 16 år efter at tegningerne blev trykt – forskellige opfattelser af, hvad der skete op til, under og efter. Men én ting er de enige om. Der er en tid før og efter den 30. september 2005, da Jyllands-Posten udkom med de 12 tegninger.

To politifolk står vagt foran Jyllands-Postens redaktion på Kongens Nytorv, København, efter at mediehuset havde modtaget en bombetrussel i januar 2006. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Carsten Juste (tv.), daværende ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten under en tv-debat med imam Ahmed Akkari, som var med i en gruppe, som rejste til Mellemøsten og opfordrede til at boykotte Danmark. Arkivfoto: Carsten Snejbjerg Chefredaktør Jørn Mikkelsen (i midten) måtte som bladets andre medarbejdere evakueres til den nærliggende Ravnsbjerg Kirke, efter at der var fremsat en bombetrussel mod Jyllands-Posten. Arkivfoto: Henrik Schütt Daværende adm. direktør for JP/Politikens Hus Lars Munch (tv.) sammen med Jørn Mikkelsen, som netop er udnævnt til ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten. Arkivfoto: Ole Lind Flemming Rose (th.) tegnede længe Jyllands-Posten i forsvaret for Muhammed-tegningerne. Her er han sammen med Ayaan Hirsi Ali, som fik Jyllands-Postens Ytringsfrihedspris i 2010. Arkivfoto: Mik Eskestad Ansvarshavende chefredaktør Carsten Juste (tv.) og chefredaktør Jørn Mikkelsen (th). Arkivfoto: Torben Stroyer En demonstration mod dansk udlændingepolitik endte foran Jyllands-Postens daværende bladhus på Kongens Nytorv i København. Arrangørerne mente, at avisen var skyld i, at det racistiske bæger flød over. Arkivfoto: Finn Frandsen Flemming Rose (tv.) deltog i mange debatter om Muhammed-tegningerne, her med Elsebeth Gerner Nielsen (R). Arkivfoto Casper Balslev Orienteringsmøde om Morgenavisen Jyllands-Postens status for medarbejderne på Kgs. Nytorv i København. Tv. chefredaktør Carsten Juste; siddende redaktionschef Jørn Mikkelsen. Jørn Mikkelsen til historien om "Den lille Grønne".

Når alarmen lyder, ved alle, hvad de skal. Evakueringsøvelserne bliver afholdt så ofte på Jyllands-Posten, at det gerne skulle være ren rutine, hvis det en dag bliver alvor. Undertiden udløses den ved en fejl. Hyletonen får nogle til at fare sammen, mens andre bare irriteres over, at arbejdet igen er afbrudt. Efter en falsk alarm er der tradition for ”alarmkage” og småsnak. Mange af journalisterne er så unge, at de knap kan huske den septemberdag i 2005, da Jyllands-Posten udkom med 12 tegninger af Muhammed. Andre kan se tilbage på 16 år, hvor Muhammed-tegningerne i perioder fyldte meget.

I dag har alle, som sad i maskinrummet i en tid, da Muhammed-tegningerne var referencepunkt, skiftet funktion. De ser forskelligt på mange af de ting, der skete både op til og efter, at tegningerne var trykt. Men de er stort set enige om én ting: Jyllands-Posten blev en aktør i sin egen historie, og det gør den unik i forhold til avisens lange tradition for at være upartisk og aldrig falde for fristelsen til at bedrive kampagnejournalistik:..

Læs også
Top job