Erhverv

Oversvømmelser kan trække danske forsikringspriser op

Omkostningerne ved de europæiske oversvømmelser vokser til mia. af euro. Danske forsikringsfolk tror, at det kan trække priserne på danske forsikringer op. Men de danske kunder slipper formentligt nådigt.

Artiklens øverste billede
Der er stadig ikke noget samlet overblik over prisen for oversvømmelser i Tyskland, Belgien og Holland. Men de store ødelæggelser kan komme til at smitte af på også de danske forsikringspriser. Foto: AP/Jens Buettner

Forleden blev der lagt endnu lidt oven i det indtil videre bedste bud på, hvad de tyske oversvømmelser kommer til at koste.

4,5-5,5 mia. euro vurderer den tyske forsikringsorganisation Gesamtverbandes der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV) nu, at skaderne efter Bernd, som lavtryksfænomenet er blevet navngivet, kan ende på. Det svarer til mellem 33,5 mia. danske kr. og 41 mia. danske kr.

De økonomiske omkostninger er så store, at de danske kunder næppe slipper for prisforhøjelser på deres forsikringer i et eller andet omfang. Især fordi de aktuelle oversvømmelser demonstrerer, at naturkatastrofer af den kaliber ikke længere skal opfattes som 100-års hændelser.

»De rykker tættere sammen i tidsintervaller og skal efterhånden snarere opfattes som 10-års begivenheder. Den udvikling kan påvirke både indirekte, fordi reassurancepriserne stiger, og direkte, fordi erhvervsforsikringer bliver dyrere – især selvfølgelig hvis oversvømmelserne bevæger sig nordpå og også rammer Danmark,« siger Camilla Elverdal, der er adm. direktør i forsikringsmæglerkoncernen Willis Towers Watson.

Reassurancepriser er genforsikringspræmier. Det er prisen på de forsikringer, som forsikringsselskaberne tegner mod netop enorme skader af den karakter, vi ser i disse dage i Europa.

Finanshuset Berenberg forudså for nylig, at det vil koste genforsikringsindustrien op til 3 mia. euro, fordi det er genforsikringsselskaberne, der sidder med regningen i sidste ende.

Men den tyske forsikringsindustri tror altså, at de samlede udgifter bliver endnu højere.

Det tyske svar på DSB, Deutsche Bahn, mener, at alene skaderne på jernbaneinfrastrukturen vil løbe op mindst 1,3 mia. euro og tage op til flere år at reparere, fordi broer er revet væk. Det samme er jernbaneoverskæringer, el-ledninger og dele af stationer.

Det er ikke kun virksomheder, der skal forberede sig på dyrere forsikringer. Skadedirektør Henrik Bundgaard fra Codan peger på, at det ikke er usandsynligt, at vi også i Danmark kommer til at opleve lignende.

»Vi har over de seneste år set en stigning i antallet af anmeldte skader forårsaget af vildt vejr. Særligt i 2019 var der mange skader forårsaget af lokale skybrud i hele Danmark, og vi forventer desværre, at det bliver normalen i fremtiden. Her i juli har vi allerede fået en forsmag på det,« siger Henrik Bundgaard.

»Fortsætter det som nu, hvor der opstår flere og flere skader, vil det have konsekvenser for ens forsikring, hvor præmien evt. kan stige,« siger Henrik Bundgaard, som af samme grund anbefaler, at både kunderne og samfundet generelt forsøger at blive bedre til at klimasikre.

Camilla Elverdal fra Willis Towers Watson forventer dog ikke betydelige prisstigninger for erhvervsforsikringer i Danmark.

Det gør heller ikke Peder Ledgaard, partner i forsikringsagenturet Riskpoint.

»Vi har set prisstigninger i forsikringsmarkedet i det seneste halvandet års tid, og jeg tror ikke, vi har set de sidste. Men jeg tror ikke, det bliver dramatisk efter de seneste hændelser, fordi det nordiske marked som regel bliver ramt senere og i mindre omfang,« siger Peder Ledgaard.

Han forklarer, at Danmark ikke er plaget af hverken jordskælv eller tyfoner, og bygningerne er af højere kvalitet, og beredskabet er relativt velfungerende, så skaderne bliver ikke så voldsomme.

I øvrigt viser historien, at prisstigninger normalt er relativt kortvarige.

»Når vi kigger tilbage på de største forsikringsbegivenheder herhjemme som oversvømmelserne i 2011 og stormen, der ramte hele landet i december 1999, gav de præmieforhøjelser på forsikringerne, men det var ikke varige prisstigninger,« siger Camilla Elverdal fra Willis Towers Watson.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.