Erhverv

Den tyske budkomet Gorillas træder ind i Danmark: Vil levere varer på 10 minutter

Der kommer ikke gå mere end 10 minutter, fra du bestiller på appen, til buddet står ved din dør. Det lover den tyske budtjeneste Gorillas, som nu vil konkurrere med Wolt i København.

»Det er den vildeste vækstrejse, jeg nogensinde har været på. Det må jeg bare erkende,« siger Ann-Sophie Adamsen, der er ansvarlig for udrulningen af Gorillas koncept i Danmark. Foto: Gorillas

Endnu en leveringstjeneste træder nu ind i København for at konkurrere om forbrugernes gunst og stigende behov for at gøre livet mere ukompliceret.

Den tyske, turbovoksende startup Gorillas kommer til byen med et koncept, der lover københavnerne, at de efter 10 minutter står med deres varer i hånden.

»Jeg tror endnu ikke, jeg har mødt nogen, der har sagt: Det kan lade sig gøre. Man møder en skepsis fra starten af. Men det kan det,« siger Ann-Sophie Adamsen, der har ansvaret for udrulningen i Norden.

Gorillas
  • Tysk budtjeneste, der lover levering af de bestilte varer ti minutter efter, at brugeren har lagt ordren på appen.
  • Stiftet i 2020 af Kagan Sümer og har på et års tid udvidet til mere end 40 byer i otte lande.
  • Rejste 44 mio. dollars i første finanseringsrunde og 290 mio. dollars i anden runde.
  • Investorkredsen inkluderer DST Global, Tencent, Fifth Wall og Greenoaks.

Det har Gorillas i hvert fald bevist i de omkring 40 byer, som tjenesten allerede har etableret sig i. Konceptet er hyperlokalt og behovsdrevet, så det handler ikke om at få leveret en fuld uges indkøb til børnefamilien. Men hvis du har glemt at købe mælk til kaffen, vil Gorillas gerne have dig som kunde.

»Hvis du er godt i gang med dine koldhævede boller og er løbet tør for bagepapir, eller du mangler karry til boller i karry-retten om aftenen, og du samtidig tænker, at du godt lige kunne tænke dig en bøf fra Slagter Lund, så er vi relevante,« siger Ann-Sophie Adamsen.

Det er den vildeste vækstrejse, jeg nogensinde har været på.

Ann-Sophie Adamsen, ansvarlig for Gorillas i Danmark og Norden

For at 10-minuttersløftet kan holdes, har Gorillas placeret mindre varelagre på udvalgte lokationer, som dækker en vis radius. Budtjenesten starter med at tilbyde servicen til indbyggere på Østerbro, Indre By og en del af Amager, og så skal modellen ellers løbende testes og justeres efter københavnernes behov og forbrugsmønstre. Derudover vil Gorillas lave partnerskaber med lokale virksomheder som eksempelvis bagerier og slagtere.

Det kommer til at koste 29 kr. for en levering, og til forskel fra andre spillere på markedet fastansætter Gorillas sine el-cyklende bude.

Flere konkurrenter er kommet i klemme med fagbevægelser og forbrugere for brugen af selvstændige partnere. Men rationalet bag modellen med selvstændige partnere er, at der er store perioder uden særlig meget aktivitet i løbet af dagen. Omvendt er der brug for mange bude omkring aftensmadstid.

Hvordan kan det økonomisk hænge sammen?

»Det er ekstremt vigtigt for konceptet, at vi har fuldt ansvar for vores medarbejdere. Vores leveringspris er tilpasset det danske marked, og fordi vi er effektive i den måde, vi sætter vores butikker og infrastruktur op, fungerer det helt præcis, som det skal,« siger Ann-Sophie Adamsen.

Der er høstet tonsvis af erfaringer i de øvrige storbyer, og stilleperioderne i løbet af dagen strukturerer koncernen sig omkring.

»Sker det, når vi virkelig har peaks, at der kan gå lidt længere tid? Ja, det gør det, men når vi kigger på tværs af vores løfte, så holder vi det også uge efter uge på tværs af alle vores lande. Vi arbejder kontinuerligt med at blive bedre.«

Gorillas blev grundlangt i 2020 af Kagan Sümer og er på bare ét år gået fra 0 til 10.000 ansatte i 40 byer spredt ud over otte lande. I den seneste finansieringsrunde rejste virksomheden 1,83 mia. kr., hvilket har gjort det til Europas hurtigst voksende unicorn-virksomhed nogensinde.

Ud over Danmark er appen aktiv i Tyskland, Frankrig, Italien, USA, Spanien, Holland, Storbritannien og Belgien.

»Det er den vildeste vækstrejse, jeg nogensinde har været på. Det må jeg bare erkende,« siger Ann-Sophie Adamsen.

Gorillas er imidlertid ikke den eneste med lignende ambitioner. I sidste uge fortalte Wolts danske direktør Finans om leveringstjenestens ambitioner om at cementere sig med levering på alt fra dagligvarer til bøger og blomster i København inden for en halv time.

I øjeblikket er Wolt i gang med at finde lagerfaciliteter til at udbygge konceptet.

Derudover sidder Nemlig.com, Coop og Salling Group på en stor del af markedet for levering af dagligvarer, dog endnu ikke med hurtiglevering. I USA er hurtiglevering af dagligvarer med mere blevet til lidt af kampplads, hvor pris er blevet alfa og omega, og spillerne slås om hver cent.

Risikerer man ikke, at det bliver et ”race to the bottom”, hvor marginerne bliver så små, at det bliver uholdbart?

»Jeg ser kun en mulighed for at skabe værdi i markedet nu her med et behov, der ikke er indfriet. Før sådan et perspektiv overhovedet kan komme i sigte, handler det om at tilfredsstille forbrugernes behov, der ikke bliver dækket på nuværende tidspunkt. Det bliver en spændende rejse.«

Selskabet vil ikke oplyse sine regnskabstal af konkurrencemæssige årsager, lyder det.

Læs også
Top job