Lavprisselskaber vokser aggressivt og stjæler passagerer
Luftens discountoperatører har fået et langt hurtigere comeback end de nationale netværksselskaber, der stadig kæmper med efterdønninger af pandemien. Det lægger pres på SAS, der skal tilpasse sig til en ny virkelighed med skærpet konkurrence.
Coronakrisen er godt på vej til at ændre magtforholdene i europæisk luftfart.
Aggressive lavprisselskaber har i sidste del af pandemien øget kapaciteten langt hurtigere end de traditionelle netværksoperatører som SAS og Lufthansa. Dermed stjæler de masser af passagerer og vil komme styrket ud af den værste krise for luftfarten siden Anden Verdenskrig.
»Lavprisselskaberne gør alt, hvad de kan for at kapre markedsandele, og det lykkes. De har den bedste økonomi og skruer op for kapaciteten med billige billetter. Det presser SAS og andre netværksselskaber, som får svært ved at tjene penge,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.
Lavprisselskaberne gør alt, hvad de kan for at kapre markedsandele, og det lykkes.
Data fra den europæiske flyvekontroltjeneste, Eurocontrol, viser, at Ryanair, som er Europas største flyselskab, lige nu kun mangler 15 pct. for at nå samme antal udbudte sæder som før coronakrisen. Wizz Air er kun 4 pct. bagefter, mens det spanske lavprisselskab Vueling mangler 26 pct.
Til sammenligning har SAS nu blot 50 pct. af trafikken sammenlignet med samme uge i 2019. Lufthansa halter bagefter med 42 pct.
»Tallene viser, at lavprisselskaberne vil komme styrket ud af krisen. Covid-19 er momentet for discountoperatørerne, der kan overhale de gamle selskaber,« siger den norske luftfartsekspert Hans Jørgen Elnæs, indehaver af konsulentvirksomheden Winair.
Han fremhæver, at data fra analysevirksomheden Centre Aviation, CAPA, viser, at lavprisselskaberne i august sidder på 48 pct. af de udbudte sæder i Europa.
»Jeg forventer, at den andel vil øges, så lavprisselskaberne i løbet af kort tid for første gang får flere passagerer end netværksselskaberne. Det er en game changer,« siger Hans Jørgen Elnæs.
Jeg forventer, at den andel vil øges, så lavprisselskaberne i løbet af kort tid for første gang får flere passagerer end netværksselskaberne.
SAS havde i slutningen af juli, som er højsæson, kun halvt så mange udbudte sæder som tidligere og har dermed langt til en normalisering.
»Vi gennemfører en ansvarsfuld genåbning og øger trafikken i takt med efterspørgslen,« siger Alexandra Kaoukji, pressechef i SAS.
Hun tilføjer, at SAS forventer, at trafikken i løbet af efteråret og vinteren vil blive stabiliseret yderligere.
»Vi ser stor interesse for at flyve i efterårsferien og vinterferien, og der er udsigt til, at forretningstrafikken kommer godt i gang, når sommeren er slut,« siger pressechefen.
SAS frygter ikke, at selskabet vil tabe kunder til lavprisselskaberne.
»SAS har en stor og trofast kundegruppe, som er loyal mod vores produkt. Vi er bevidste om, at vi skal tilpasse os til nye rejsemønstre, og det er vi i fuld gang med,« siger Alexandra Kaoukji.
Vi er bevidste om, at vi skal tilpasse os til nye rejsemønstre, og det er vi i fuld gang med.
Der er flere forhold, som giver lavprisselskaberne en fordel. De flyver kun i Europa, hvor de fleste grænser er åbne, og mange restriktioner er ophævet. Netværksselskaberne har en stor oversøisk trafik, som fortsat er hårdt ramt af coronakrisen.
Samtidig vender ferietrafikken først og hurtigst tilbage, mens forretningstrafikken ventes at blive mindre, fordi virtuelle møder vil afløse en del flyrejser i erhvervslivet.
Nok så vigtigt er det, at lavprisselskaberne har en stærk økonomi og har klaret sig gennem pandemien uden statslige milliardtilskud og betydelige milliardlån.
»De var økonomisk på plads ved indgangen til krisen, og derfor vil de komme bedst ud,« siger Jacob Pedersen.