Nødråb får kold skulder: Skatteminister afviser forslag om særlig afdragsordning for virksomheders coronagæld
Erhvervslivet ønsker seks år til at afvikle milliardstore coronalån for at undgå konkursbølge. Skatteminister Morten Bødskov afviser. Bankerne har »gode kreditfaciliteter«, lyder det.
På en enkelt A4-side hælder skatteminister Morten Bødskov fem erhvervsorganisationers forslag om en årelang afdragsordning på virksomheders milliardstore coronagæld af brættet.
Finans beskrev før sommerferien, hvordan virksomheder har lånt omkring 32 mia. kr. gennem momslån, lån til AM-bidrag og udskudt betaling af a-skat under coronakrisen.
Den 1. november forfalder lån for i alt 7,4 mia. kr., mens virksomhederne skal betale yderligere 13,4 mia. kr. den 1. februar 2022, viser tal fra Skatteministeriet.
Derfor henvendte Dansk Erhverv, DI, Horesta, SMVdanmark og Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) sig den 20. juli til skatteministeren med et forslag om bl.a. at indføre en afdragsordning med en løbetid på seks år.
Derudover har jeg noteret mig, at flere banker har meldt ud, at de har gode kreditfaciliteter til rådighed. På den baggrund er det mit håb, at mange virskomheder kommer stærkt igen i en svær situation
»Skabes der ikke en rimelig mulighed for afvikling af gælden, vil konsekvensen være ophør af en lang række virksomheder,« understregede erhvervslivets organisationer i henvendelsen.
Men sådan ser skatteministeren åbenbart ikke på situationen.
I et dugfrisk svar til organisationerne styrer Morten Bødskov uden om truslerne om en konkursbølge. I stedet slår han fast, at trængte virksomheder allerede i dag har mulighed for at indgå en afdragsordning via virksomhedernes såkaldte skattekonto.
»Herved vil virksomheder kunne opdele betalingen af et krav i et antal rater fordelt på maksimalt 12 måneder – dog kan virksomheden kun have én afdragsordning,« fastslår Morten Bødskov i et brev til organisationerne dateret 18. august, som Finans har set.
Her nævner ministeren også, at virksomheder fortsat har mulighed for at trække på garantiordninger under Vækstfonden og EKF Danmarks Eksportkredit.
Men først og fremmest understreger ministeren, at det alt i alt går godt i Danmark, ligesom bankerne har penge at låne ud.
»Samlet set ser det heldigvis ud til, at Danmark kommer godt gennem krisen og kan se frem til en pæn vækst både her i 2021 og 2022, samtidig med at det går godt på arbejdsmarkedet, og flere kommer i beskæftigelse,« skriver Morten Bødskov til erhvervsorganisationerne og fortsætter:
»Derudover har jeg noteret mig, at flere banker har meldt ud, at de har gode kreditfaciliteter til rådighed. På den baggrund er det mit håb, at mange virskomheder kommer stærkt igen i en svær situation.«
De optagne milliardlån skal være endeligt tilbagebetalt inden maj 2023.