Erhverv

Agroeast får tilført 40 mio. kr., men den russiske produktion er stadig lukket

Danskejede Agroeast har fået tilført nye midler til at sikre sig imod fremtiden. Det sker efter virksomhedens russiske svineproduktion har været lukket i næsten to år grundet afrikansk svinepest.

Landbrugskoncernen AgroEast har fået tilført 40 mio. kr. fra nuværende aktionærer. Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Den danskejede landbrugskoncern Agroeast, der ejer landbrug i Rusland og Ukraine har fået tilført 40 mio. kr. i kapitalforhøjelse. Det viser oplysninger i CVR-registeret.

Kapitalforhøjelsen, der kommer fra nuværende aktionærer, skal bruges til at sikre virksomheden mod fremtiden, fortæller bestyrelsesformand i Agroeast, Jørgen Larsen Tørnæs.

»Det er for at have kapitalberedskabet i orden. Det er for at være klar til enhver situation, uanset hvad der måtte ske,« siger Jørgen Larsen Tørnæs.

Sidste år havde Agroeast et underskud på 40,8 mio. kr. Men ifølge selskabets ledelsesberetning har valutakursreguleringer påvirket resultatet negativt med 37,3 mio. kr. Men selv hvis man ser bort fra påvirkningen fra svingende valutakurser, levede resultatet, ifølge ledelsesberetningen, ikke op til forventningerne.

Agroeasts russiske svineproduktion blev i 2019 ramt af den frygtede afrikanske svinepest og har siden været lukket. Men selvom karantæneperioden er slut, og produktionen gerne må genoptages for de lokale myndigheder, er staldene stadig tomme. Ifølge Jørgen Larsen Tørnæs, er det endnu ikke besluttet, om eller hvornår produktionen skal genoptages.

»Corona har haft utrolig stor indvirken. Det har været næsten umuligt at komme til Rusland, og det er også en af grundene til, at vi ikke kan starte svineproduktionen. Vi kan faktisk ikke rigtig komme derover, og det er meget svært at have en produktion, man ikke selv kan deltage i,« siger Jørgen Larsen Tørnæs.

Agroeast aflivede 37.500 svin fra den russiske produktion som følge af svinepest. Det skrev Landbrugsavisen i maj.

Læs også