Erhverv

Lovbrud i milliardstor statsfond vækker harme hos flere partier

Det er ikke første gang, Innovationsfonden er i uvejr.

Innovationsfonden var en af de statslige arbejdspladser, der blev udflyttet på baggrund af den daværende V-regeringens beslutning. I dag ligger den i Aarhus. Arkivfoto: Søren Vendelbo

I går kom det frem, at den milliardstore statsfond Innovationsfonden havde handlet i strid med forvaltningsloven. Noget, der efterfølgende har mødt kritik fra flere politiske partier.

Det skriver Berlingske.

Mediet har talt med Konservatives Katarina Ammitzbøll og og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, som begge har kritik tilovers for Innovationsfondens ageren i sagen.

»Der er ikke tale om en lille teknisk regel, man kan overse mellem linjerne, men en grundlæggende del af forvaltningsloven. Det er en fond, der forvalter to milliarder af skatteborgernes penge, så skal vi også have tillid til, at det sker på ordentligt grundlag,« siger Katarina Ammitzbøll til Berlingske.

Sagen handler om, at Innovationsfonden ikke har sendt 941 eksternt behandlede sager til partshøring, når borgere har søgt fondsmidler - hvilket er i strid med forvaltningsloven. I 613 af sagerne endte ansøgningen med et afslag.

Innovationsfonden, som er statsejet, har ifølge bekendtgørelsen for fonden til formål »at give tilskud til forskning, videnbaseret innovation og iværksætteri, der fører til styrkelse af forskningsområder og udvikling af teknologi og innovative løsninger til gavn for vækst og beskæftigelse i hele Danmark.«

I 2020 bevilligede den ifølge årsrapporten knap 2,24 mia. kr. fordelt på 1.413 bevilliger. 5.104 havde ansøgt.

Fonden har også tidligere været i uvejr, da den eksempelvis var plaget af medarbejderflugt, mens den også tidligere har haft kvaler med tilsynssager om bl.a. pengefrås og habilitetsproblemer.

Læs også