Erhverv

Stifterfamilien bag Grundfos-eventyret sælger ud af arvesølvet

Stifterfamilien bag Grundfos-fonden har solgt en større portion aktier i pumpekoncernen. Salget betyder, at Grundfos-familien nu ejer under 10 pct. af Grundfos.

Poul Due Jensen, tredje generation i Grundfos-familien og topchef i Grundfos-koncernen, flankeret af en buste af sin farfar Poul Due Jensen, grundlægger af Grundfos og stifter af Poul Due Jensens Fond. Foto: Casper Dalhoff

Arvingerne efter Grundfos-stifter Poul Due Jensen ejer for første gang mindre end 10 pct. af den familiestyrede pumpegigant.

Grundfos-ejere
  • Grundfos-stifter Poul Due Jensen stiftede i 1975 Poul Due Jensens Fond. I den forbindelse fik fonden 85 pct. af aktierne i Grundfos, mens stifterfamilien beholdt 15 pct.
  • Gennem årene har stifterfamilien ad flere omgange solgte ud af Grundfos-aktierne. Seneste salg var i 2020, hvor familien solgte en portion på 0,5 pct. af aktierne til Grundfos-fonden.
  • Den samlede salgspris for de godt 190.000 aktier lød på 221 mio. kr.
  • Salget bragte stifterfamiliens ejerandel ned på 9,6 pct., mens Grundfos-fonden ejer 88,2 pct. De resterende aktier ejes af omkring 7.500 ansatte, som løbende har gjort brug af tilbuddet om at købe medarbejderaktier i Grundfos.
  • Der er i alt 38.090.911 Grundfos-aktier i omløb.

En nærlæsning af 2020-regnskabet for Poul Due Jensens Fond, der står bag Grundfos-koncernen, afslører, at Due Jensen-arvingernes ejerandel af Grundfos er dykket til historisk lave 9,6 pct., efter at medlemmer af stifterfamilien sidste år solgte en større portion Grundfos-aktier på bagkanten af en rekordhøj aktiepris.

Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Poul Due Jensen Fonden, forklarer, at stifterfamiliens ejerandel er blevet mindre over tid som følge af familiemedlemmers salg af Grundfos-aktier.

»Den dalende ejerandel er sket over en årrække i takt med, at nogen i familien har ønsket at realisere deres aktier,« siger Kim Nøhr Skibsted.

Han finder aktiesalget ganske udramatisk og helt naturligt. Især fordi Grundfos-fonden gennem en aktionæroverenskomst er sikret retten til at købe alle Grundfos-aktier, når og hvis ejerfamilien og medarbejdere sælger ud af aktier i pumpekoncernen.

Frederik Aakard, virksomhedsmægler og partner i Dansk Ejerskifte, hæfter sig først og fremmest ved, at Grundfos-aktierne er solgt tilbage til ejerfonden og ikke på det fri marked.

»Dermed handler det mest om at sikre stifterfamilien likviditet. Den får sikkert et udmærket udbytte, men hvis der er brug for noget ekstra til f.eks. en ny hestestald, kan der godt være brug for at sælge nogle aktier,« siger han og peger på, at en ejerandel under 10 pct. betyder, at stifterfamilien selskabsretligt nu betragtes som en minoritetsaktionær.

Naturligvis må familien sælge aktier, hvis de ønsker det. Men de må ikke sælge alle aktierne.

Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør i Poul Due Jensens Fond

I alt solgte stifterfamilien sidste år en aktiepost på 0,5 pct. Med en aktiepris i 2020 på 1.160 kr. sikrede det sælgerne, som fonden ikke oplyser navnene på, et provenu på 221 mio. kr.

Stifterfamilien fik oprindelig tildelt 15 pct. af Grundfos-aktierne i slipstrømmen på oprettelsen af Poul Due Jensens Fond. Siden har familien flere gange solgt ud af Grundfos-aktierne.

Selv om aktieposten over årene er skrumpet med godt en tredjedel, understreger Kim Nøhr Skibsted, at der er helt klare rammer, som sikrer, at man aldrig vil havne i en situation, hvor stifterfamilien står helt uden Grundfos-aktier eller betydning for hverken fond eller virksomhed.

»Naturligvis må familien sælge aktier, hvis de ønsker det. Men de må ikke sælge alle aktierne,« siger fondsdirektøren.

Mens stifterfamilien ejer 9,6 pct. af Grundfos, ejer Poul Due Jensens Fond 88,2 pct. Resten af aktierne ejes af godt 7.500 ansatte i pumpekoncernen.

Læs også