Erhverv
BREAKING

Fra modefotograf til kaffeentusiast: Nu omsætter han for tocifret millionbeløb

Jonas Lillie gik all in på at få projektet med en ny kafferister til at lykkes med hjælp fra sin tvillingebror, som er ingeniør.

Jonas Lillie satte sig for at lave en kafferister, der med energien fra en stikkontakt kan riste et kilo kaffebønner ad gangen. Nu er en ny model på vej, og han mener selv, at den potentielt kan skabe et helt nyt marked indenfor kaffebranchen.
Foto: Jonas Lillie

Han fik at vide, at det var umuligt. Man kan ikke lave en kafferister, der kan riste et kilo kaffebønner med energi fra en helt almindelig stikkontakt. Enten skal kapaciteten være mindre, og ellers skal det være en stor, industriel maskine.

Men Jonas Lillie besluttede sig alligevel for at forsøge.

»Jeg kunne se på internettet, at behovet var der, men det blev hurtigt skudt ned med, at det ikke kunne lade sig gøre. Da jeg selv begyndte at regne på det, syntes jeg ikke, det gav mening. Jeg kunne se, at man godt kunne gøre det meget bedre,« siger Jonas Lillie.

Da de første tanker om den nye kafferister opstod, var Jonas Lillie modefotograf i Hong Kong. Men han besluttede sig for at lukke sit studie og flytte til Taiwan. Her gik han all in på at få projektet med den nye kafferister til at lykkes med hjælp fra sin tvillingebror, som er ingeniør.

»Jeg arbejdede nok 80 timer om ugen i 2 år for at få et produkt stablet på benene. Da vi endelig havde en prototype, brændte den sammen efter et rist. Men den viste, at det rent faktisk godt kunne lade sig gøre,« siger Jonas Lillie.

I dag er Jonas Lillie adm. direktør i virksomheden Aillio, og kafferisteren, brænder ikke længere sammen efter første omgang. Bullet, som risteren kom til at hedde, sælges i dag over hele verden. Særligt i USA, Sydkorea og Nordeuropa ser Jonas Lillie et stort potentiale.

Virksomheden var i 2020 registreret i både Taiwan og Singapore. Det har kun været muligt for Finans at få adgang til regnskabet fra Taiwan.

I 2020 omsatte Aillio for 3 mio. dollars i Taiwan, svarende til over 18 mio. kr. Den globale omsætning var, ifølge Jonas Lillie, 23 mio. kr.

Overskuddet i Taiwan var, ifølge regnskabet, på næsten 3 mio. kr før skat. Ifølge Jonas Lillie var det reelle overskud i Taiwan 4,5 mio. kr. før skat, men han trak de resterende penge ud af selskabet, inden regnskabet blev opgjort.

Overskuddet i Singapore var, ifølge Jonas Lillie, på 2,3 mio. kr.

I dag er virksomheden også registreret i Danmark.

Selvom fragtproblemer og manglen på mikrochips har sat Aillio under pres, er forventningerne, at både omsætningen og overskuddet bliver mere end fordoblet i 2021-regnskabet.

Næste år lancerer Aillio en ny model, som ifølge Jonas Lillie, kan åbne op for et helt nyt marked. Nemlig salg af kafferistere til caféer.

»De ristere, der findes på markedet i dag, kræver en masse træning, og de kræver, at man hele tiden er ved maskinen. Vores nye produkt kan man stille ind på en hvilken som helst café, så de fremover kan riste deres egne bønner. Det tror jeg, der er et kæmpe potentiale i,« siger Jonas Lillie.

Den nye kafferister er designet i samarbejde med den danske designvirksomhed Kilo Design.

Aillio har i alt 28 medarbejdere i Taiwan, Bangkok og Danmark.

Læs også
Top job