Erhverv

Disse danskere har den største gæld til det offentlige

Mænd skylder i gennemsnit mere end dobbelt så meget til det offentlige som kvinder. Der er også stor forskel på sjællændere og midtjyder. Men gælden er for høj, mener skatteministeren, som vil »drøfte yderligere indsatser«.

1,1 mio. danskere har en samlet gæld til det offentlige på mere end 115 mia. kr.
Arkivfoto.

For nogle drejer det sig kun om enkelte kroner, hvor der for andre er der tale om flere millioner.

Danskernes gæld til det offentlige er i gennemsnit 105.000 kr. Men gennemsnittet dækker over både regionale forskelle og store forskelle baseret på alder og køn. Det viser en ny publikation fra Gældsstyrelsen.

Flere mænd end kvinder har gæld til det offentlige, og mændene skylder i gennemsnit mere end dobbelt så meget som kvinderne. En mand med gæld til det offentlige skylder i gennemsnit ca. 140.000 kr., mens en kvinde med gæld skylder 57.000 kr.

Også fra kommune til kommune er der store forskelle. I Fanø Kommune har skyldnerne den laveste gennemsnitsgæld på 65.000 kr. I Glostrup Kommune ser det lidt anderledes ud. Her har den gennemsnitlige skyldner en gæld på knap 180.000 kr. Det er den højeste blandt landets kommuner.

Folk, der bor på Sjælland skylder mest, og midtjyderne skylder mindst. Se på kortet herunder, hvor meget gennemsnitsgælden er i de forskellige regioner.

I 2020 inddrev Gældsstyrelsen et rekordhøjt beløb på 10,4 mia. kr. Men skatteminister Morten Bødskov er ikke tilfreds endnu.

»Det går den rigtige vej med inddrivelsen af gæld, men det er simpelthen ikke i orden, at 1,1 mio. danskere skylder penge til det offentlige. Selv om der er god fremdrift i arbejdet med at genoprette gældsområdet, så må vi erkende, at det er kompliceret, og at vi langt fra er i mål. Derfor vil jeg senere på året drøfte yderligere indsatser med Folketingets partier,” siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Gæld til det offentlige dækker over eksempelvis bøder, ubetalt skat og ægtefællebidrag.

Læs også