Erhverv

Danish Crowns gyldne Kina-eksport er nulstillet

Den lukrative eksport af danske svinekødsudskæringer til Kina er lige nu fuldstændig indstillet. Katastrofeopbremsningen har fået slagterigigantens indtjening til at styrtdykke.

Artiklens øverste billede
Danish Crowns eksport af svinekødsudskæringer til Kina er på kort tid fuldstændig nulstillet, fortæller adm. direktør Jais Valeur. Kina var før sommerferien selskabets vigtigste marked. Foto: Joachim Ladefoged

Slagterigiganten Danish Crown har lige nu fuldstændig indstillet eksporten af svinekødsudskæringer til Kina.

For få måneder siden var eksporten rekordstor og en gylden forretning, der fik milliarderne til at strømme ind i kassen hos slagterigiganten og de danske svineproducenter.

»Helt frem til begyndelsen af juni var vores eksport oppe i højeste gear og alt tegnede lyst. Så begyndte vi at få opringninger fra de første såkaldte runaways og kort tid efter kollapsede markedet. Vi ramte muren i fuld fart,« fortæller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

De såkaldte runaways er et næsten sikkert tegn på et nært forestående sammenbrud i markedet.

»Vi kræver typisk 30 pct. forudbetaling, når vi modtager ordrer fra Kina. Pludselig begyndte vi imidlertid at få opringninger fra kunder, som sprang fra deres ordre og accepterede at miste forudbetalingen. Det er udtryk for, at priserne i markedet er faldet så pludseligt og voldsomt, at det er en bedre forretning for kunderne at miste deres forudbetaling end at modtage varen,« forklarer Jais Valeur.

I de første fem måneder af 2021 var Kina i særklasse det største eksportmarked for danske svinekødsudskæringer. 40 pct. af slagteriernes samlede eksport af regulære udskæringer blev sendt til Kina.

»Eksporten var rekordstor i begyndelsen af 2021. Da vi ramte muren, faldt salget som en sten, og seks uger senere var eksporten af regulære udskæringer til Kina nulstillet,« oplyser Jais Valeur.

Der er stadig ikke kommet gang i eksporten af svinekødsudskæringer.

»Der er da kinesiske købere i markedet, men de byder priser, som er helt urealistisk lave. Status lige nu er, at vores eksport af premiumprodukter til Kina fortsat står helt stille. Der er ingen aktivitet,« siger Jais Valeur.

Han understreger, at Danish Crown stadig har en stor eksport af såkaldte biprodukter til Kina. Biprodukter er tæer, haler mm. Danske slagterier har i årtier haft en stor eksport af biprodukter til Kina.

Det er imidlertid først i løbet af de seneste år, at slagterierne – anført af sværvægteren Danish Crown – i stor stil er begyndt at sende regulære svinekødsudskæringer til Kina.

Helt frem til 2018 tegnede Kina sig blot for 6,5 pct. af slagteriernes eksport af udskæringer.

I 2019 blev Kina ramt af et voldsomt udbrud af svinepest, som kostede op mod 200 mio. grise livet og medførte, at landet fik et enormt importbehov.

I løbet af få måneder blev Kina den i særklasse største indkøber på verdensmarkedet for svinekød. På verdensplan var Danish Crown et af de selskaber, der fik allermest ud af den situation.

Danish Crown var i forvejen ekspert i at eksportere til lande over hele kloden, og alle koncernens danske slagterier var godkendt af de kinesiske veterinærmyndigheder. Det samme var selskabets store frysehuse, som er en forudsætning for at kunne sende svinekød om på den anden side af kloden.

Tilmed havde Danish Crowns salgsorganisation læst markedet rigtigt og var optimalt placeret i helt korte kontrakter, da den kinesiske prisraket strøg til himmels og udløste et festfyrværkeri over verdensmarkedet. Milliarderne strømmede ind i kassen hos Danish Crown, som på kort tid blev det bedst indtjenende slagteriselskab i Europa.

Da Danish Crown og Europas øvrige store eksportslagterier i juni ramte den kinesiske mur, styrtdykkede indtjeningen i hele branchen.

»Den pludselige opbremsning i Kinas import kom fuldstændig bag på mig og alle andre i branchen - inklusive alle analytikerne,« erkender Jais Valeur.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.