Erhverv
BREAKING

USA tilslutter sig aktienedtur: Vækstbekymringer og frygt for kinesisk kollaps sender rystelser gennem markedet

I øjeblikket kigger verdens investorer neglebidende mod USA's centralbank og mod Kina, hvor en af landets ejendomsgiganter er i massive pengeproblemer.

De seneste 20 år har der været fuld blus på ejendomsopførslerne i Kina. Som følge af den aktivitet har flere ejendomskoncerner bygget massive gældsposter op, ikke mindst Evergrande. Foto: AP/Vincent Thian Foto: AP/Vincent Thian

Aktieindeks verden over rasler mandag ned, og roden til uroen skal findes i både Kina og USA.

Det er en måned siden, at den kinesiske ejendomsgigant Evergrande advarede myndighederne om sine likviditetsproblemer og risikoen for kollaps. Men datoen for betalingen af en kolossal mængde gæld nærmer sig med hastige skridt, og en manglende løsning får nu aktiemarkederne til at ængstes.

Samtidig vokser de generelle bekymringer ifølge Reuters for, at den globale vækst måske ikke bliver lige så stærk som tidligere ventet - lige op til, at den amerikanske centralbank onsdag antageligt vil fremlægge en plan for at nedtrappe sine gigantiske opkøbsprogrammer for obligationer.

Tysklands hovedindeks lukkede mandag eftermiddag i 2,3 pct., mens Storbritanniens mest toneangivende indeks FTSE100 kravlede ned med 0,9 pct. I Danmark får aktierne også hug med et fald i C25-indekset på 1,4 pct., og det brede Hong Kong-indeks Hang Seng lukkede 3,3 pct. nede.

Også markederne i USA endte i rødt. S&P 500-indekset dykkede 1,7 pct., mens Nasdaq faldt 2,2 pct. og Dow Jones gik tilbage med 1,8 pct.

Evergrande er ifølge Financial Times verdens mest forgældede ejendomsudvikler. Og når koncernen samtidig er en af Kinas tre største af slagsen med en samlet gæld på 305 mia. dollars (1925 mia. kr.), så bliver cocktailen lige pludselig ret risikabel for omgivelserne.

Det er gået op for aktiemarkederne. Selvom de færreste tror på, at en eventuel konkurs kan skabe en katastrofal følgevirkning af Lehman Brotherske dimensioner, så vil ringene formentlig sprede sig til resten af industrien i en eller anden grad - og eventuelt bredere.

Hang Seng Mainland Properties Index, der særligt fokuserer på ejendomsmarkedet i Kina, er drattet med knap 6 pct. mandag.

Det store spørgsmål er, hvor meget de kinesiske myndigheder vil blande sig.

Dagens fald i Hang Seng Mainland Properties Index skal ses i forhold til, at indekset mere eller mindre er halveret siden toppen i 2020.

Evergrandes problemer kommer nemlig i kølvandet på, at den kinesiske stat sidste år strammede reglerne for ejendomsudviklere og introducerede ”tre røde grænser” for at få dem til at reducere deres gæld og neddrosle opførslen af nye bygninger, der i mange tilfælde står helt eller delvist tomme.

Kreditvurderingsbureauet Fitch kalder det »sandsynligt«, at Evergrande kommer til at misligholde sin gælden og gennemgår en eller anden form for kollaps, men at det ikke vil få alvorlig konsekvens for samfundet som helhed.

»Evergrandes markedsandel i 2020 lå kun på omkring 4 pct. Vi tror, at risikoen for et betydeligt pres på huspriserne vil være lav i tilfælde af Evergrandes manglende betalinger, med mindre en restrukturering eller afvikling af aktiver bliver kaotisk. Fitch tror, at det er noget, som myndighederne vil undgå,« skriver kreditvurderingsbureauet i en analyse.

Læs også
Top job