Erhverv

Finanstilsynet advarer danskerne: »Kryptovaluta er det vilde vesten«

Det er forbundet med store risici at investere i kryptovaluta. Derfor advarer Finanstilsynet nu danske forbrugere.

Kurser på kryptovalutaer som Bitcoin kan svinge voldsomt, og det er svært for myndigheder at regulere handel med dem, fremgår det af en pressemeddelelse fra Finanstilsynet. Illustration: Dado Ruvic/Reuters.

Det er blevet populært blandt »almindelige hjemmeinvestorer« herhjemme at investere i kryptovalutaer. Derfor planter Finanstilsynet nu et advarselsskilt på kryptovaluta-investeringer, som tilsynet omtaler som »det vilde vesten«.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Finanstilsynet.

Markedet er ureguleret og uden særlig beskyttelse, og derfor advarer Finanstilsynet forbrugerne mod at investere i markedet.

»Udstedere af kryptovaluta er ikke lovregulerede eller underlagt tilsyn fra myndighederne. Forbrugerne kan derfor ikke føle sig beskyttet i samme grad, som hvis forbrugerne handler med regulerede finansielle produkter som aktier og obligationer,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen fra Finanstilsynets forbrugerkontor.

Finanstilsynet opfordrer almindelige forbrugere til at være meget forsigtige med at placere deres opsparing i kryptovaluta.

Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynets forbrugerkontor.

I modsætning til andre investeringsprodukter er der nemlig ingen forbrugerbeskyttelse på investeringer i kryptovaluta. Det betyder, at der ikke findes lovgivning, der laver regler for hvor uigennemsigtige og risikable sådanne investeringer må være.

»Værdien (af kryptovalutaer red.) kan på kort sigt lynhurtigt tage en rutsjebanetur, og på langt sigt er produkter baseret på kryptoaktiver også forbundet med flere risici. Finanstilsynet opfordrer derfor almindelige forbrugere til at være meget forsigtige med at placere deres opsparing i kryptovaluta,” siger kontorchef Ulla Brøns Petersen.

Myndighederne har ikke mulighed for at overvåge handelsplatforme, hvor man som forbruger kan gå ind og investere i kryptovaluta. Det giver svindlere mulighed for at franarre forbrugerne deres opsparing.

Også politiet har tidligere advaret danskere mod at investere i de fragile valutaer. Politiinspektør Jesper Kracht, der er centerchef i politiets Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK) har tidligere udtalt til Marketwire:

»Vi ser desværre, at nogle af de forurettede lider meget store tab. Det får os til at opfordre danskerne til at være ekstra opmærksomme og påpasselige, hvis de overvejer at investere i kryptovaluta.«

Fra september 2020 til juni 2021 har kriminelle svindlet danskere for 20 mio. kr., oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Læs også
Top job