BREAKING

Karsten Ree om aktienedtur: Har ikke lyst til at »ligne et forvirret fjols«

Karsten Rees portefølje bløder, men han vil hverken sælge eller opkøbe det næste stykke tid. Det er tid til ro, mener han.

Karsten Rees tech-aktier oplever store fald i tiden, men forretningsmanden »beholder sine tyve tønder land.« Foto: Gregers Tycho

»Jeg holder benene samlet og slapper lidt af.«

76-årige Karsten Rees aktieportefølje bløder lige nu. Coronakrisen gav ham et par økonomiske øretæver, og uro i Kina har barberet et milliardbeløb af aktieformuen.

Nu er det tid til at sidde på pengekassen et stykke tid og lade aktiekurserne gå sin gang, mener erhvervsmanden.

»Hvis jeg skal købe op i noget, skal det gøres for lånte midler, og jeg har ikke lyst til at løbe endnu større risici. Det er et spørgsmål, om man vil have ro i livet eller rende rundt og ligne et forvirret fjols. Der vælger jeg ro,« siger han.

Karsten Ree investerer i flere store tech-aktier, herunder kinesiske Alibaba og Tencent samt Facebook og Amazon, som alle har oplevet kursfald de seneste måneder. Han er størst eksponeret i Alibaba, dernæst Facebook og så har han allerede - under coronakrisen - solgt stort ud i sine aktier i både Amazon og Tencent.

Hans største nedtur lige nu er i Alibaba-aktien, som det seneste år er faldet 46 pct. Karsten Ree oplyser, at han har 1.573.000 aktier i foretagendet, hvilket betyder, at værdien af hans Alibaba-aktier er faldet fra en værdi på 3 mia. kr. til omkring 1,5 mia. på et enkelt år.

Karsten Ree kan dog bryste sig med, at han stadig er over 500 mio. kr. i plus på sin investering i netop Alibaba. Hans oprindelige investering lød på omtrent 950 mio. kr. i 2014.

Kursfaldende på tech-investeringerne skyldes i følge Karsten Ree »inkompetente mennesker i Kinas regering«. Og selvom det ikke ser så godt ud lige nu, får det dog ikke den garvede forretningsmand til at sælge ud af sine tech-aktier.

»Jeg beholder mine tyve tønder land, som Osvald Helmuth sagde engang. Jeg har gennemlevet en tid, hvor man har oplevet, at det går voldsomt op. Jeg tror på sgu på det,« siger han.

Karsten Rees formue
  • Den 76-årige forretningsmand blev en af Danmarks rigeste personer, da han i 2008 solgte Den Blå Avis og Bilbasen til den amerikanske it-koncern Ebay for 2,1 mia. kr.
  • Siden har han investeret i selskaber i hele verden - nogle mere vellykkede end andre.
  • Eksempelvis tabte han i 2011 800 mio. kr., da Amagerbanken krakkede. Året efter investerede han bla. 430 mio. kr. i Nokia, som efter 15 måneder var vokset til det dobbelte.

De seneste år har 76-årige Karsten Ree været igennem et længere sygdomsforløb, som startede med et kræftforløb i 2015. Han går den dag i dag til månedlige tjek, og der er stadigvæk en risiko for, at der stadig er noget, der værker i ham, siger han.

Den forgange uge kom Karsten Ree med en bemærkelsesværdig udmelding til gallapremieren for den nye James Bond-film. »Når det bliver koldt, så tror jeg, at jeg dør,« fik han sagt. Den udmelding skal dog ikke tages så bogstaveligt, siger han nu.

»Filmen hed No Time To Die, ikke? Så tænkte jeg bare, at jeg skal da også dø, og så sagde jeg bare noget til journalisterne, for at de skulle stoppe med at spørge, hvordan jeg har det. Jeg har det såmænd udmærket,« siger han.

Tiden vil dog komme, hvor Karsten Ree ikke er her mere, og det er han forberedt på, siger han. Han igangsatte således et generationsskifte i 2014, hvor børnene stille og roligt overtog ejerandele i hans selskaber - herunder Karsten Ree Holding B ApS hvor aktieinvesteringerne ligger i.

Heri har sønnerne Christian Ree, Oliver Ree og William Ree overtaget 27 pct. hver, mens datteren Rikke Ree ejer 10-14,99 pct. Dermed har Karsten kun 5 pct. af ejerskabet tilbage, mens han dog har beholdt 75 pct. stemmeandel.

I følge regnskabet for 2020 havde selskabet Karsten Ree Holding B ApS ved årets udgang værdipapirer og kapitalandele for knap 3 mia. kr. Regnskabet bød også på et overskud efter skat på 239 mio. kr. mod 655 mio. kr. året før.

Læs også