Erhverv

Pensionskasser i historisk kursskifte: Nu er der for få penge i havmøller

Olieselskabernes indtog på havet presser afkastet på vindprojekter, i takt med at efterspørgslen stiger. Det får nu en række af landets største pensionskasser til at overveje at flytte penge væk fra området. PensionDanmark har allerede taget skridtet.

Artiklens øverste billede
Markedet inden for havvind og grønne investeringer er blevet så attraktivt, at bejlere nu flokkes om grønne projekter. Det betyder dog, at afkastet i sidste ende bliver mindre for investorerne. Foto: Lars Skaaning/POLFOTO/Arkiv)

Danske pensionsselskaber er ved at foretage et historisk kursskifte inden for grønne investeringer. Milliarder af investeringskroner bliver i disse år trukket ud af store havmølleprojekter - et område, hvor den danske pensionssektor ellers har været pioner på verdensplan og blandt de første til at investere i stor skala.

Hvis vi ikke kan få imødekommet vores afkastkrav, så må vi foretage investeringer andre steder. Sådan er det.

Michael Nellemann, PKA Pension. 

Tilbagerulningen sker paradoksalt nok på et tidspunkt, hvor udbuddet af havmølleprojekter rundt om i verden ventes at eksplodere. Alene i det kommende halvår skal der udbydes lige så meget havvind, som der samlet set er opsat i dag på globalt plan.

Udfordringen for pensionskasserne er, at afkastet på havvind er presset så meget i bund på grund af en stærkt stigende interesse fra energiselskaber og oliemastodonter, at pensionskasserne i stigende grad går uden om projekterne.

»Oliegiganterne er meget sultne på auktioner på havvindprojekter, og så vidt jeg kan se, byder de ind med væsentlig lavere afkastkrav, end vi er villige til. Det er klart, at det betyder skærpet konkurrence,« siger Claus Stampe, investeringsdirektør i PensionDanmark, der er arbejdsmarkedspensionskasse med 780.000 medlemmer.

Udviklingen har den konsekvens, at PensionDanmark over de seneste fire år har skåret mere end 12 mia. kr. af en samlet investeringspulje på 33 mia. kr., der tidligere var investeret i infrastruktur-projekter, hvor havvind udgør en betydelig andel. De penge er nu blevet flyttet over i kontorejendomme og aktier.

Investeringsdirektør i PensionDanmark Claus Stampe. Foto: Ursula Bach/ PensionDanmark

»Vi skal have det bedste afkast til vores kunder, og når kontorejendomme eller aktier giver et bedre risikojusteret afkast, så er det kun naturligt, at vi flytter pengene,« uddyber Claus Stampe og fortæller, at det ikke længere giver mening for PensionDanmark at investere i en færdigopført vindmøllepark.

Ifølge Claus Stampe er afkastet på havvindsprojekter svundet ind til 4-5 pct., mens det tidligere har været muligt at hive 8 pct. ud af de grønne investeringer. Det skyldes blandt andet, at oliemastodonter som hollandske Shell og franske Total er med til at skærpe konkurrencen.

De traditionelle aktører inden for sort energi er i gang med at transformere deres forretninger, og derfor har de også en stærk strategisk interesse i at penetrere markedet for grøn energiproduktion, der i mange år har været domineret af de danske konkurrenter som Ørsted og CIP.

Også selskaber som Danica Pension, PFA Pension og PKA Pension nikker genkendende til tendensen. Udviklingen har tilmed gjort det sværere at finde andre havvindprojekter, der kan levere det afkast på niveau med tidligere tiders.

»Afkastet er presset i bund, og det er blevet vanskeligt for os at komme til. Tidligere har vi haft banen for os selv, men det er slut nu,« fortæller Michael Nellemann, investeringsdirektør i PKA Pension, med henvisning til olieselskabernes indtog på havvindmølle-markedet.

PFA Pension fortæller, at selskabets årlige afkast på havvind er blevet halveret, og udviklingen er den samme hos PKA Pension.

Michael Nellemann Pedersen, direktør i PKA Pension. Foto: Gregers Tycho

»Hvis vi ikke kan få imødekommet vores afkastkrav, så må vi foretage investeringer andre steder. Sådan er det,« understreger Michael Nellemann, PKA Pension.

Udviklingen har fået Michael Hannibal, partner i Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, til at slå fast, at investorer i infrastruktur-projekter fremover skal forvente at få mindre ud af deres penge. CIP forvalter 120 mia. kr. for pensionskasser og investorer, og har specialiseret sig i projekter indenfor havvind.

Tendensen er en realitet, efter at produktionsprisen på strøm fra havvind er barberet så kraftigt ned, at den nu ligger under prisen på kul og naturgas. Det har fået oliegiganterne til at spærre øjnene op, der nu også vil have del i det bugnende marked.

Udviklingen betyder dog ikke, at de danske pensionsselskaber samlet set investerer færre midler i den grønne omstilling. Tværtimod viste en nylig opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension, at selskaberne i perioden fra sommeren 2020 til sommeren 2021 har skudt hele 72 mia. kr. i den grønne omstilling svarende til en stigning på 44 pct.

Dermed har selskabernes samlede beholdning af grønne aktiver rundet 249 mia. kr., hvilket svarer til, at hver dansk husstand i snit har bidraget med over 90.000 kr. til den grønne omstilling. Det betyder også, at branchen er godt på vej til at indfri løftet om nye grønne investeringer for 350 mia. kr. inden 2030.

»Jeg er både lettet og stolt over, at vi ligger langt foran det ambitiøse mål, der blev sat for to år siden. Det viser, at vi gør alt, hvad vi kan for at levere i forhold til den meget vigtige grønne omstilling,« sagde Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension, til Finans i forbindelse med tallenes offentliggørelse i sidste måned.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.