Erhverv

Efter direktørens opsigelse: Landbrugsformand igangsætter ekstern undersøgelse

Formand for Landbrug & Fødevarer beklager i klare vendinger organisationens mangelfulde håndtering af sexisme i virksomheden DanBred.

Artiklens øverste billede
Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, finder det nu nødvendigt at få iværksat en ekstern undersøgelse af governance og arbejdskultur i interesseorganisationen. Foto: Niels Hougaard

Skandalesagen om sexisme i landbrugsvirksomheden DanBred tog mandag aften en hektisk drejning, da adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, sagde op. Interesseorganisationens formand Søren Søndergaard ærgrer sig over både opsigelsen og sagen, og nu vil han have arbejdskulturen og ledelseshåndteringen i organisationen undersøgt til bunds.

»I forlængelse af Anne Arhnungs opsigelse har jeg bedt om, at der igangsættes en ekstern undersøgelse af governance og arbejdskultur i Landbrug & Fødevarer. Det er et ønske fra min side, at vi kommer til bunds i det her og tør se indad. Netop for at sikre, at vi bedst muligt forebygger og håndterer sager om grænseoverskridende adfærd, herunder sexisme og krænkelser,« siger Søren Søndergaard i en skriftlig kommentar.

Netop en ekstern undersøgelse er noget af det, som flere eksperter har efterspurgt, bl.a. i forbindelse med, at Finans har afdækket, hvordan et fjerde offer for seksuel chikane i datterselskabet DanBred fik et års ekstra løn – svarende til ca. 700.000 kroner - i en aftale med den daværende bestyrelsesformand Christian Junker.

Inden da havde en undersøgelse vist, at direktør Thomas Muurmann Henriksen havde krænket tre andre kvinder. Her besluttede man at beholde Thomas Muurmann på posten som direktør. 

Landbrugsorganisationens top – med bl.a. Anne Arhnung og Søren Søndergaard – blev efterfølgende advaret om, at der lå en fjerde og mere alvorlig sag i datterselskabet DanBred, men det fik ikke dengang erhvervsorganisationen til at reagere offentligt. 

Nu har Anne Arhnung så forladt sin post. Ifølge TV2 sker det som følge af uenighed med sin politisk valgte ledelse om, hvordan krænkelsessagerne skulle håndteres. 

Søren Søndergaard udtrykker beklagelse, men også forståelse for, at topchef Anne Arhnung har valgt at sige sit job op som følge af håndteringen af sagen om sexchikane i datterselskabet DanBred. 

Han understreger, at han på vegne af den samlede ledelse i Landbrug & Fødevarer har givet en uforbeholden undskyldning i sagen, som ifølge ham, skulle have været håndteret helt anderledes hos Landbrug & Fødevarer.

»Jeg ved, at både Anne og jeg var overraskede over den eksterne advokats konklusion, ligesom vi var uenige i DanBreds beslutning om at fastholde deres adm. direktør. På daværende tidspunkt havde vi i L&F desværre stirret os blinde på, at DanBred bestemte over DanBred,« lyder formandens kommentar. 

Han udtaler yderligere:

»Vi har hverken ageret ordentligt eller rettidigt som hovedejer af DanBred. De beslutninger bærer vi et fælles ansvar for i Landbrug & Fødevarers ledelse, og man kan og skal forvente mere af os. Selvom det har været en svær tid for mange, så er det vigtigt at fastholde fokus på sagens kerne og de mennesker, vi har undskyldt til.«

Har du oplysninger om chikane i DanBred eller andre virksomheder, så kontakt journalist Jette Aagaard på mobil 20194185 / jette.aagaard@finans.dk eller journalist Nicolai Raastrup på 26105137 / nira@finans.dk.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.