Erhverv

Prins William i skarp kritik af rigmænds rumkapløb

Verdens bedste hjerner burde hellere forsøge at ordne de problemer, vi har her på planeten, mener prinsen.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Flere af verdens rigeste mænd har indledt et rumkapløb. Nu bliver de kritiseret fra uventet kant.

Den britiske Prins William er stærkt imod såkaldt rumturisme, siger han i et interview med BBC

»Hvis vi ikke passer på, så betyder de handlinger, vi gør lige nu, at vi stjæler vores børns fremtid. Og det er ikke fair,« siger prinsen blandt andet og fortsætter:

»Det her rumkapløb og rumturisme, som vi ser i øjeblikket… Vi har brug for, at verdens største hjerner er fokuseret på at forsøge at reparere denne her planet og ikke finde den næste, vi skal tage ud og leve på.«

I sommer rejste en af verdens rigeste mænd, Amazon-stifter Jeff Bezos, med sit selskab Blue Origin og tilbragte fire minutter i rummet. Bare dage efter var det Virgins stifter og ligeledes milliardær Richard Bransons tur til at tage på en lignende rejse med sit eget rumfartøj.

Senere på sommeren sendte Tesla-stifter Elon Musks selskab SpaceX fire civile alene ud i rummet for første gang nogensinde.

Og i denne uge fik det stor opmærksomhed, da den canadiske skuespiller, William Shatner – kendt fra Star Trek-filmene - var på rumtur med Blue Origins fartøj for dermed at blive det ældste menneske, der nogensinde har været i rummet.

Interviewet, som Prins William giver til BBC, handler egentlig om klimakrisen, og han giver det i forbindelse med, at han skal overrække prisen Earthshot, som netop har fokus på klima og bæredygtighed.

Han bruger også lejligheden til at advare de kommende deltagere på klimatopmødet Cop26 i Glasgow mod »klog tale, kloge ord, men ikke nok handling.«

Læs også
Top job