Erhverv

LG får nyt våben til at sikre overlevelse for nødlidende virksomheder

Nye regler vil lade Lønmodtagernes Garantifond udbetale løn til ikke kun konkursramte firmaers ansatte, men også virksomheder under rekonstruktion. Det vil redde mange kriseramte virksomheder, forudser fonden og en konkursadvokat.

Artiklens øverste billede
Anne Kristine Axelsson, koncerndirektør i ATP, tror, at de nye regler for Lønmodtagernes Garantifond vil forhindre mange konkurser ved at løfte dem gennem en rekonstruktion. Foto: Peter Hove Olesen

Mange af de virksomheder, der risikerer at sejle ind i en konkurs i 2022, har fået en redningskrans, der kan sikre dem en rekonstruktion.

Nye regler vil gøre det nemmere for kriseramte virksomheder at få hjælp fra Lønmodtagernes Garantifond (LG) til at betale de ansatte, og det vil gøre en vigtig forskel.

Det spår Anne Kristine Axelsson, koncerndirektør i ATP, der administrerer garantifonden.

»Forventningerne er, at man kan undgå flere konkurser ved at give de nye udvidede muligheder i rekonstruktionsfasen. En væsentlig problemstilling i rekonstruktioner har været, at man pga. rettighederne for lønmodtagere kunne være nødt til at begære virksomheden konkurs for at forsøge at sikre sin løn,« siger Anne Kristine Axelsson.

De nye regler betyder, at garantifonden kan udbetale løn til medarbejderne allerede i den fase, hvor man forsøger at rekonstruere et nødlidende selskab. Man skal altså ikke vente på, at en konkurs er indtrådt. Desuden kan LG låne penge til virksomheden til lønninger i en fase, hvor man forsøger at redde en kriseramt virksomhed op til en rekonstruktion.

Også en af landets mest erfarne konkursadvokater, Pernille Bigaard fra advokatfirmaet Skau Reipurth & Partnere, tror, reglerne vil gøre en mærkbar og positiv forskel.

»Så længe vi kan få opsagt og fritstillet de medarbejdere, der ikke skal med, og vi ved, at LG dækker dem, er det meget fremmende for at få gennemført rekonstruktionen,« siger Pernille Bigaard.

Ofte er det ifølge Pernille Bigaard afgørende under en rekonstruktion, at man kan skære virksomheden til, så den fremstår så attraktiv som mulig for en køber.

»Med de nye regler kan vi få tilpasset virksomheden mere til det, der er salgbart i forbindelse med rekonstruktionen. Det er et rigtigt godt fremskridt. Hvis vi sidder med en virksomhed, hvor der f.eks. er alt for mange medarbejdere, f.eks. fordi salget forsvandt, vil det oftere være muligt at få tilpasset virksomhedens antal medarbejdere til omsætning og størrelse og dermed forbedre muligheden for salg,« siger Pernille Bigaard.

SMVDanmark, som er interesseorganisation for mindre virksomheder, er begejstret for de nye regler, der gør det nemmere at prøve at gennemføre en rekonstruktion frem for en konkurs.

»Det skal være muligt at redde en ellers sund, veldrevet virksomhed, der har haft det uheld, at coronakrisen er slået ned i netop dens branche. For mange sæsonvirksomheder særligt i turisme- og eventbranchen har vi frygtet, at der vil forsvinde så meget knowhow, at branchen vil have svært ved at rejse sig igen. Det kan dette være en løsning på,« siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark.

Ingen af dem tør gætte på, hvor mange virksomheder man kan bringe flot med de nye regler. Men det afgørende er, at det bliver nemmere at gennemføre en rekonstruktion med et godt resultat, og Lønmodtagernes Garantifond tror, at betydeligt flere virksomheder i hvert fald får chancen for at gennemføre en rekonstruktion.

»Indtil nu har vi i LG haft meget få rekonstruktionssager - måske kun et par sager om året. Men vores forventning er, at vi med de nye regler vil se betydeligt flere rekonstruktioner, måske op imod 100 sager om året. Men ikke bølger af dem,« siger Anne Kristine Axelsson.

Indtil videre har garantifonden haft et meget roligt år i 2021. Men i løbet af 2022 begynder mange virksomheder at ramme kravet om at skulle betale den moms og den skat, de har fået udskudt.

»Tilbagebetaling af skat og moms blev jo udsat til foråret, men om det er tilstrækkeligt til at undgå konkurser, ved jeg ikke. Jeg tvivler på, at en virksomhed, der har det svært og lige har holdt skindet på næsen med hjælpepakker, kan forbedre deres drift så meget, at de kan betale tilbage til foråret. Man kan håbe, at julehandlen kan gøre forskellen. Men de penge skal de også betale moms af,« siger Pernille Bigaard.

Hun tror dog stadig, at ikke mindst lånemuligheden i LG kan være et kunstigt åndedræt.

»At få et lån til at betale løn under en rekonstruktion kan være rigtig godt for de virksomheder, der går i rekonstruktion, for de har som regel ikke meget likviditet, og de har som regel svært ved at låne andre steder. Og selvfølgelig skal virksomheden/rekonstruktøren være varsom med at tage lånet. Men hvis man gør det seriøst, og dermed forbedrer virksomhedens mulighed for at blive solgt, og arbejdspladser bevaret, kan det afgjort være en stor fordel med den nye lånemulighed,« siger Pernille Bigaard

Konkursrådet, der er et stående udvalg, der rådgiver politikerne på området, kom sidste år med en pakke af forslag, som skulle lette krisen under coronanedlukningen for kriseramte virksomheder. Overordnet var formålet at give virksomhederne en mulighed for en time-out, hvor de kunne få sindsro til at vurdere, om virksomheden skulle lukke, eller om en rekonstruktion kunne gøre tricket.

En del af Konkursrådets pakke med forslag var de ændrede regler for garantifonden.

»Efter Konkursrådets opfattelse kan det med betydelig usikkerhed skønnes,at der som følge af Konkursrådets forslag vil være i størrelsesordenen 500 flere sager om rekonstruktion årligt,« skrev Konkursrådet i sine anbefalinger om de mulige konsekvenser af den samlede pakke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.