Erhverv

Familieejede Stof & Stil præsenterer overskud på 10,9 mio. kr. trods nedlukning

Den danske stof- og hobbykæde Stof & Stil, der tidligere på året skiftede navn til Selfmade, er kommet fornuftigt igennem coronanedlukningen og kan præsentere endnu et tocifret millionoverskud.

Stof & Stil skiftede tidligere i år navn til Selfmade i takt med, at kæden forsøger at indtage det internationale marked. Foto: Screenshot fra stofogstil.dk

Den familieejede danske virksomhed Stof & Stil er kommet økonomisk fornuftigt igennem coronanedlukningen i 2020 og den første del af 2021.

Selv om der er barberet knap fem mio. af overskuddet i forhold til året før, formår stof- og hobbykæden, der har sit hovedsæde i Herning, at præsentere et overskud på 10,9 mio. kr.

Det viser butikskædens seneste regnskab for 2020/21.

Undervejs i regnskabsåret har virksomheden åbnet en ny butik i den østrigske hovedstad Wien samt skiftet navn fra Stof & Stil til Selfmade. I den forbindelse har virksomheden påbegyndt udrulningen af Selfmades nye visuelle identitet i butikkerne, og her forventer virksomheden for alvor at sætte tryk på i nuværende regnskabsår. Det skriver Stof & Stil i ledelsesberetningen til regnskabet.

»De mange hele og delvise lukkedage i butikkerne har selvfølgelig medført et kæmpe omsætningstab, og det har været nødvendigt at hjemsende medarbejdere på de forskellige lønkompensationsordninger, der har været gældende i de enkelte lande. Derudover er der ansøgt om kompensation for faste omkostninger i de lande, hvor det har været muligt, for at begrænse koncernens samlede tab,« skriver ledelsen.

Omvendt beretter virksomheden om, at onlinesalget er steget markant i de perioder, hvor de fysiske butikker har været nedlukket. Men det stigende onlinesalg har altså ikke kunnet kompensere for det mistede salg i de nedlukkede butikker, og det har altså været med til at skære knap fem mio. kr. af det samlede overskud i forhold til året før.

Årsregnskab for Stoff & Stil A/S

I kr. 2020/21 2019/20
Bruttofortjeneste 97 mio. 105 mio.
Årsresultat 10,9 mio. 15,75 mio.
Egenkapital 149 mio. 140 mio.

Stof & Stil, der primært er kendt for sit sortiment af metervarer og hobbyartikler inden for stof, garn og sytilbehør, åbnede sin første butik i 1980 i Herning, da ægteparret Marianne og Peter Lerche startede firmaet Peters Resthal. Sidenhen har virksomheden flere gange skiftet navn. I dag er virksomheden ejet af parrets børn; Rikke, Michael og Alexander Lerche.

2021 blev samtidig året, hvor holdingselskaberne Peters Resthal Holding ApS og Stoff & Stil Holding ApS fusionerede. Det sker ifølge ledelsen for at »forenkle og understøtte den fremtidige organisering og udvikling af koncernen.«

Stof & Stil-koncernen har knap 750 ansatte fordel på fem forskellige lande med i alt 30 butikker. Det fysiske netværk tæller otte butikker i Danmark, otte i Norge, fire i Sverige, ni i Tyskland samt altså den nye butik i Østrig. Derudover har kæden onlinebutikker i 13 europæiske lande.

Hovedkontoret ligger dog stadig i Herning, hvor mere end 150 er ansatte.

Trods millionnedgangen i det samlede overskud forventer familieejede virksomhed endnu en nedgang i regnskabsåret 2021/22. I ledelsesberetningen står, at virksomheden i næste regnskabsår forventer at ligge i et interval mellem 0-5 mio. kr., hvilket er markant under niveauet fra de to seneste år.

Det sker »som følge af tendensen til stigende råvare- og fragtpriser samt investeringer i butiksnetværk og nye digitale løsninger, der sammen med transformationen fra Stof & Stil til Selfmade påvirker årets omkostninger.«

Læs også
Top job