Erhverv

Den Uafhængige trækker udsendelse tilbage på grund af Mohammed-tegning

Ledelsen bag De Uafhængige har viljen til at vise de 12 Mohammed-tegninger, men man tør ikke. Det siger chefredaktør Asger Juul, efter mediet har trukket en udsendelse tilbage.

Taleradioen Den Uafhængige slår sig op på ikke at modtage nogen form for statsstøtte, men i stedet at være medlemsfinansieret. Mange af folkene bag er tidligere Radio 24syv-medarbejdere, der gerne vil skabe et mere kritisk alternativ til allerede eksisterende morgenflader. Værterne på billedet har intet med den pågældende udsendelse at gøre. Foto: Stine Bidstrup

Taleradioen Den Uafhængige måtte torsdag trække en udsendelse tilbage, efter værten Steffen Larsen i eftermiddagsprogrammet ”Ring, hvis jeg tager fejl” havde vist de 12 Mohammed-tegninger i en Facebook-video i forbindelse med programmet.

Kort tid efter at liveudsendelsen var afviklet, besluttede mediet at trække udsendelsen på det sociale medie tilbage af frygt for konsekvenserne ved at vise tegningerne. Det skriver Asger Juul, chefredaktør på Den Uafhængige, til radioens abonnenter på Facebook.

»Vi tog ikke videoen ned, fordi vi mener, at det ikke er relevant at vise Muhammed. Vi tog videoen ned, fordi vi ikke tør.«

I programmet havde værten valgt at fremvise de 12 Muhammed-tegninger sammen med Flemming Roses tekst, der tilbage i 2005 blev bragt i Jyllands-Posten og efterfølgende skabte en større diplomatisk krise mellem Danmark på den ene side og særligt den arabiske del af verden og samtidig førte til flere attentatforsøg mod avisen.

Det er vigtigt for os at sige sandheden, og den er, at vi ikke tør vise Muhammed-tegningerne. (...) Andre medier i samme situation lyver, hvis de siger noget andet.

Asger Juul, chefredaktør for Den Uafhængige.

Udsendelsen handlede om, hvordan eller hvorvidt Muhammed-tegningerne eventuelt skal optræde som en del af undervisningsmaterialet i folkeskolen, og værten havde ikke på forhånd drøftet visningen af tegningerne med chefredaktøren.

Journalisten har talt med Asger Juul, der fortæller, at mediet fjernede videoen, fordi der var utryghed og nervøsitet blandt medarbejderne på radioen for at få »afskåret hovedet af en eller anden jihadist.«

»Det er vigtigt for os at sige sandheden, og den er, at vi ikke tør vise Muhammed-tegningerne. Personligt mener jeg, at det er relevant at vise tegningerne, når man taler om dem. Men den her situation er forbundet med sådan en fare, at vi ikke tør. Andre medier i samme situation lyver, hvis de siger noget andet.«

Sidenhen er udsendelsen blevet lagt op på Den Uafhængiges Facebook-side igen i en redigeret udgave, hvor tegningen ikke er med.

Læs også
Top job