Erhverv
BREAKING

Rumselskabet Virgin Galactic udskyder sin første kommercielle rumrejse

En teknisk fejl har fået Virgin Galactic til at udskyde den første kommercielle rumrejse for turister, som selskabet kæmper mod Jeff Bezos' Blue Origin og Elon Musks Space X om at lave.

Virgin Galactic er sat tilbage i kampen om at sende turister ud i rummet efter en teknisk fejl på selskabets rumfartøjer. På billedet ses rumskibet VSS Unity. Foto: Joe Skipper/Reuters. (FILES) In this file photo taken on September 03, 2020 Tesla CEO Elon Musk gestures as he arrives to visit the construction site of the future US electric car giant Tesla, in Gruenheide near Berlin. - Automaker Tesla is flinging open its doors to the public on Saturday for a preview of its controversial new "gigafactory" near Berlin, even though it still has not secured an official building permit for the site. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Verdens to rigeste mænd, Tesla-stifter Elon Musk og Amazon-stifter Jeff Bezos, kæmper med deres selskaber Space X og Blue Origin en indædt kamp mod hinanden og tredjeparten Virgin Galactic om at være de første, der sender turister i rummet.

Nu er sidstnævnte sat tilbage i den jagt, efter det er kommet frem, at der var »en mulig reduktion i styrken på visse materialer,« der bruges på Virgin Galactics VMS Eve- og VSS Unity-fartøjer.

Det kræver yderligere inspektioner, meddeler selskabet, men afviser, at der er problemer med sikkerheden.

Det oplyser Virgin Galactic i en pressemeddelelse. Selskabet er grundlagt og ejet af den britiske milliardær Richard Branson.

»Mens data fra de nye laboratorietest ikke har vist nogen indvirkning på fartøjerne, har vi meget klart definerede protokoller for vores testflyvning, og yderligere analyser vil vurdere, om der er behov for yderligere arbejde med at holde dem på eller over det fastsatte niveau,« siger selskabets chef Michael Colglazier.

Rumselskabets første kommercielle rumrejse var planlagt til at skulle ske i tredje kvartal af 2022, men den vil nu blive udskudt til fjerde kvartal, mens der repareres og opgraderes på rumfartøjerne.

Samtidig forlyder det, at den planlagte anden testflyvning, der også skulle finde sted i år, er blevet droppet. Det skriver BBC.

Det britiske medie skriver desuden, at Virgin Galactics aktier efter pressemeddelelsen faldt med op til 20 pct.

Tidligere på ugen mødte både Space X, Blue Origin og Virgin Galactics kritik fra en lidt uventet kant, da den britiske Prins William kritiserede rumturismen i et interview med BBC.

»Hvis vi ikke passer på, så betyder de handlinger, vi gør lige nu, at vi stjæler vores børns fremtid. Og det er ikke fair,« siger prinsen blandt andet og fortsætter:

»Det her rumkapløb og rumturisme, som vi ser i øjeblikket… Vi har brug for, at verdens største hjerner er fokuseret på at forsøge at reparere denne her planet og ikke finde den næste, vi skal tage ud og leve på.«

I sommer rejste en af verdens rigeste mænd, Amazon-stifter Jeff Bezos, med sit selskab Blue Origin og tilbragte fire minutter i rummet. Få dage efter var det Virgins stifter og ligeledes milliardær Richard Bransons tur til at tage på en lignende rejse med sit eget rumfartøj.

Så sent som i september sendte Elon Musk og Space X fire amatørastronauter i rummet fra Florida.

Læs også