Erhverv
BREAKING

Pas på topchefer: Stemmeføringen kan afsløre din "hvide" løgn

Kunstig intelligens er på vej til at blive brugt, når topchefer aflægger regnskab og forsikrer investorerne om, at alt er godt.

Kunstig Intelligens kan afslører om topchefer måske stikker markedet en lille hvid løgn, når de aflægger regnskaber, og det kan hjælpe investorerne til at reagere hurtigere på aktiemarkedet end andre.

De fleste regnskabsaflæggelser er efterhånden spækket med så mange tal og gode skriftlige forklaringer på alt, at det kan være svært at finde ”hullerne i osten”.

Det samme kan - måske - ikke siges om topchefernes stemmeføring, når de skal forklare sig.

Det har fået specialister inden for analyse af sprog mønstre til at ty til kunstig intelligens (AI)-programmer, der kan gennem analysere om direktørerne nu også ærligt mener, det de siger, skriver Reuters.

Den viden kan udnyttes af investorerne på aktiemarkedet, hvis de har råd til et AI-program, der kan afsløre, hvad topcheferne reelt tænker om en given situation.

Som eksempel nævnes nedtoningen af problemerne med at skaffe nok såkaldte halvleder-chips fra slutningen af 2020.

Det er de chips, der blandt andet bruges i en lang række produkter, og som især har ramt bilindustrien hårdt.

Nogle topchefer inden for it-industrien nedtonede muligheden for at der kunne opstå leveringsproblemer af chips, da man diskuterede problemerne i verdens forsyningskæder.

Men analyser af tonen i deres talestrøm afslørede tværtimod en høj grad af usikkerhed, som stod i kontrast til det, de sagde.

»Vi fandt ud af, at sprogtonen fra ledere i it-sektoren var i modstrid med de positive ord de brugte,« siger Evan Schnidman, der er rådgiver for fintech-virksomheder og som står bag analysen.

Kun få måneder efter forsikringerne om, at der ingen mangel ville blive på chips, blev bilfabrikker som VW og Ford hårdt ramt af manglen på chips. Og it-cheferne sagde nu, at der var et leveringsproblem.

Schnidman er af den opfattelse, at computerdrevne quant funds (virksomheder, der foretager investeringer på baggrund af matematiske modeller), der får adgang til analyser, der er bundet op på tonen i topchefernes ord, i modsætning til udelukkende analyser af de skrevne ord, ville have været bedre informeret før problemerne i chips-industrien slog igennem.

Et enkelt eksempel gør selvfølgelig ingen sommer, men flere investorer siger, at de finansielle data og selskabernes skrevne ord efterhånden er så sofistikerede, at de kun tilføre en meget lille værdi, når man skal forstå selskabernes reelle stilling.

Nogle investorer ser ikke desto mindre teknologien - kendt som naturlig sprogbehandling (NLP) - som et nyt værktøj til at få en fordel i forhold til rivalerne, viser interviews som Reuters har foretaget med 11 fondsforvaltere, der bruger eller tester sådanne systemer.

Både Nomura og Bank of Amerika bruger lignende modeller.

Nomuras undersøgelser viste, at kursudviklingen i de selskaber, hvor amerikanske topchefer brugte et ”lettilgængeligt sprog” slog de selskaber, hvor topcheferne brugte et ”kompliceret sprog” med 6 pct. om året.

Bank of Amerikas-analytikere anvender en model, der bruger sætninger i conference calls til at forudsige standardobligationsrenter for virksomhedsobligationer.

Deres analyser undersøger tusindvis af ord som ”omkostningsbesparelse” og ”cash burn” for at finde sætninger, der er antyder en fremtidig konkurs.

Da bankens analytikere undersøgte data tilbage i tiden, viste de en høj grad af overensstemmelse mellem disse ord og sandsynligheden for en konkurs eller default, skriver Reuters.

Læs også