Erhverv

Whistleblower får milliardbelønning for afsløring af storbanks svindel

En tidligere ansat i den tyske storbank Deutsche Bank er netop blevet tildelt en enorm pengepræmie for at hjælpe med at afsløre bankens rentefiksering.

Deutsche Bank blev for år tilbage genstand for massiv efterforskning af rentefiksering. Foto: Boris Roessler/picture-alliance/dpa/AP Images

At være whistleblower kan være en indbringende forretning. I hvert fald, hvis man arbejder i en storbank, der svindler.

Da Deutsche Bank sammen med mere end 20 andre internationale storbanker og finansielle institutioner blev genstand for en kæmpe efterforskning af deres rolle i manipuleringen af Libor-renten, var det en tidligere ansat hos den tyske storbank, som bidrog til at fælde banken.

Og nu er det blevet offentliggjort, at whistlebloweren kommer til at modtage en belønning for sin indsats på knap 1,3 mia. kr.

Det skriver DN.

Pengepræmien, der er den største nogensinde, er blevet udbetalt af den amerikanske reguleringsmyndighed, Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

»Det her er historisk. Jeg kender ikke til nogen anden belønning i det amerikanske whistleblowersystem, der har været så høj som denne,« siger Erika Kolton, whistleblower-advokat ved Phillips & Cohen, til det amerikanske medie Financial Times.

I alt er der, siden whistleblower-ordningen blev indført i 2014, blevet udbetalt milliarder i belønninger. Den højeste sum udbetalt til en person har indtil videre været knap 729 mio. kr.

Årsagen til det høje beløb er den store hjælp, den tidligere ansatte hos Deutsche Bank har ydet i opklaringen af sagen om mulig rentefiksering.

»Whistleblower-informationen har ledt CFTC til vigtige, direkte beviser på ulovligheder,« skriver reguleringsmyndigheden i en meddelelse.

Frem til 2012 har bl.a. Deutsche Bank nemlig manipuleret med en af verdens vigtigste referencerenter - Libor - der bestemmer renten mellem banker. Libor sætter renten for lån på mere end 2.000 mia. kr. i hele verden.

Gennem årene har flere af verdens storbanker lavet små justeringer i renten, der har givet bankerne enorme indtjeninger. Flere af disse banker er efter afsløringen blevet stævnet og tiltalt i USA, hvor bl.a. Deutsche Bank i 2015 indgik et forlig med myndighederne der og i Storbritannien på knap 16 mia. kr.

Læs også