Erhverv

Ny topchef i SAS Anko van der Werff: Vi kæmper for at overleve

Det står fuldstændig klart, at vi er nødt til at forandre SAS, så vi har en fremtid, siger SAS' nye topchef, Anko van der Werff. Han har indkaldt fagforeningerne til nye forhandlinger, så SAS kan blive konkurrencedygtig.

Artiklens øverste billede
Der er mørke skyer over SAS, og den nye topchef, Anko van der Werff, kræver store forandringer, der involverer piloter og kabinepersonale. Foto: JP

Efter tre hæsblæsende måneder har SAS’ nye topchef, Anko van der Werff, dannet sig et overblik over de massive udfordringer, som flyselskabet står over for her på pandemiens bagkant. Og den 46-årige hollænder er direkte og kontant, når han beskriver situationen for SAS, som i år har 75 års jubilæum.

»SAS kæmper for at overleve. Når jeg ser, hvordan markedet er nu, hvordan vores kunder ændrer sig, og størrelsen af vores gæld, står det fuldstændig klart, at vi er nødt til at gøre tingene markant anderledes. Det er en kamp for at ændre SAS, så vi har en fremtid,« siger Anko van der Werff i sit første store interview med et dansk medie.

Det er en kamp for at ændre SAS, så vi har en fremtid.

Anko van der Werff, koncernchef i SAS.

Han fremhæver, at SAS er ramt af en cocktail af problemer, der presser selskabet på sin eksistens.

Coronakrisen har medført enorme milliardtab for hele luftfartsindustrien.

Erhvervslivet vil rejse mindre i fremtiden, og det vil ramme SAS hårdere end konkurrenterne.

SAS har tilmed været nødt til at påtage sig gæld og forpligtelser på 27 mia. svenske kr., og det vil tynge selskabet mange år frem.

Samtidig har SAS dyrere overenskomster end de fleste andre selskabers.

Virkeligheden for SAS og for luftfarten er forandret, og vi skal tilpasse os de nye vilkår, siger Anko van der Werff, koncernchef i SAS.

Derfor har koncernchefen varslet, at de større fagforeninger bliver indkaldt til forhandlinger, der skal sikre større fleksibilitet, effektiviseringer og lavere omkostninger.

»Det kræver forståelse og vilje hos alle, og forhandlingerne har et formål. SAS skal være konkurrencedygtig, så vi kan overleve, vokse og dermed skabe jobs. Jeg ønsker at gøre dette med fagforeningerne, men der skal to til tango,« siger Anko van der Werff.

Jeg ønsker at gøre dette med fagforeningerne, men der skal to til tango.

Anko van der Werff, koncernchef i SAS.

Tidsfristen for forhandlingerne er tre måneder.

»Herefter skal jeg vide, hvor vi står,« siger Anko van der Werff.

Indkaldelsen af forhandlinger kommer, efter at piloter og kabinepersonale i de seneste uger har demonstreret mod, at SAS har etableret nye produktionsplatforme med billigere overenskomster.

Opsagte medarbejdere har dermed ikke automatisk ret til at blive genansat i de nye selskaber. Det har skabt store frustrationer blandt mange ansatte.

»Jeg forstår, at mange ønsker sig tilbage til den verden, som var. Den findes bare ikke mere, og den kommer ikke tilbage. Andre selskaber har haft succes med flere platforme, og det vil også virke for SAS,« siger Anko van der Werff.

Dansk Pilotforening er klar til at gå i dialog, hvis der bliver indkaldt til forhandlinger.

»Vi er meget interesserede i at finde løsninger. Men udfordringerne skal løses med de piloter og kabineansatte, som SAS har opsagt og lovet genansættelse. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis SAS vil,« siger Henrik Thyregod. Han er formand for Dansk Pilot Forening, DPF, og næstformand i SAS Pilot Group.

Henrik Thyregod er enig med Anko van der Werff i, at der skal to til tango.

»Dermed er det også grebet helt forkert an af SAS at skrive overenskomster i al hemmelighed med en tredje part og ansætte andre end de opsagte.«

De danske piloters formand er med på, at SAS her og nu har udfordringer på grund af coronakrisen.

»Men trafikken er ved at vende tilbage, og ifølge Eurocontrol vil trafikken være over 100 pct. i forhold til før corona allerede i 2023. Reelt er der ingen der ved, om forretningsfolkene kommer tilbage i flyene, så billedet er ikke helt så dystert, som det bliver malet,« siger Henrik Thyregod.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, skal SAS have væsentligt billigere og mere fleksible overenskomster, hvis selskabet skal klare sig i konkurrencen.

»SAS mister milliardindtægter, når forretningsfolk vil rejse mindre. Ferietrafikken vil vokse, og her konkurrerer SAS med lavprisselskaberne, som har langt lavere omkostninger,« siger Jacob Pedersen.

Han forudser dog vanskelige forhandlinger.

»Det kan godt blive brutalt, for der skal gives store indrømmelser, og det virker ikke, som om fagforeningerne har forstået, hvor alvorlig situationen er for SAS,« siger Jacob Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.