Erhverv

Har Anders Holch Povlsen i ryggen: Seaborg vil forhindre nye energikriser

Den nuværende energikrise er en påmindelse om, at verden langt fra er i mål med den grønne omstilling. Det mener danske Seaborg, som arbejder på at skabe en ny form for atomkraft.

Artiklens øverste billede
Troels Schönfeldt står i spidsen for den danske atomkraft-virksomhed Seaborg, som håber at kunne løse både energikriser og klimakampen. Foto: Stine Bidstrup

En stigende efterspørgsel efter fossile brændstoffer som olie, gas og kul har den seneste tid ført til skyhøje elpriser og en reel energikrise.

Samtidig mødes verdens ledere i disse dage i Glasgow til klimatopmødet COP26, hvor man skal blive enige om, hvordan klodens temperaturstigninger kan begrænses.

Derfor ser den danske atomkraftudvikler Seaborg det som et oplagt tidspunkt netop nu at råbe op om den løsning, som virksomheden mener at kunne tilbyde verden. Seaborg arbejder på at skabe fremtidens atomkraft - flydende atomreaktorer der anvender smeltet salt sammen med opløst uran.

Til det formål har Seaborg fået trecifrede millionbeløb fra personer som Danmarks rigeste, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, den førende techinvestor Lukasz Gadowski og nymangemilliardæren David Helgason.

»Atomkraft vil helt sikkert kunne gøre, at vi kan undgå energikriser i fremtiden. Det er interessant, hvad der sker i øjeblikket. I mange år har vi i Danmark sagt, at vi er så grønne, men alligevel får vi nu et hug på elpriserne. Energikrisen har gjort det tydeligt, at når kul stiger i pris, stiger prisen også på vores el. Krisen er en god påmindelse om, at vi er utrolig langt fra at være i mål med den grønne omstilling, når vi har brug for olie, gas og kul i det nuværende omfang,« siger Troels Schönfeldt, medstifter af og adm. direktør i Seaborg.

Men er atomkraft ikke en for dyr energiform til, at det for alvor kan rykke i det store billede?

»Atomkraftværker er noget af det billigste, der findes, men fordi projekterne er så langsigtede, er der store finansielle omkostninger i etableringsfasen. Én af fordelene ved atomkraft er også, at det har et stabilt prisniveau, fordi man køber brændsler mange år frem, og det fører ikke til store prisstigninger på kort tid. Der kommer ikke strøm fra sol og vind hele tiden, men det kan der gøre fra atomkraft. På verdensplan er det uundgåeligt at satse på atomkraft, hvis man både vil have en stabil elforsyning og lykkes med klimaet,« siger han.

Seaborg har ambitioner om at sætte sin første kommercielle atomreaktor, produceret i Sydkorea, i drift fra 2026.

Seaborg vil skabe flydende atomkraftværker. Illustration: Seaborg
Her ses en atomreaktor fra Seaborg. Illustration: Seaborg

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, giver dog ikke meget for Seaborgs udmeldinger.

»Faktisk mener jeg, at det er chokerende og næsten skadeligt, at Seaborg seriøst mener, at den kan have kommercielle anlæg klar fra 2026. Nye atomkraftanlæg er dyre og bliver som regel ramt af forsinkelser. Når vi er 10 eller 20 år længere fremme, kan det give mening at se på, om denne nye type atomkraft kan konkurrerere med sol eller vind,« siger han og fortæller, at atomkraft ikke er quick fix på verdens energiproblemer.

Synes du ikke, at den nuværende energikrise udstiller, hvor sårbart et land som Danmark er, når der satses på energiformer som sol og vind?

»Nej, tværtimod havde energikrisen været dybere og mere alvorlig, hvis vi ikke havde især så meget vind i vores elforsyning. Det havde ramt Danmark ekstremt hårdt, hvis vind ikke var så stor en del af forsyningen,« siger Brian Vad Mathiesen.

Troels Schönfeldt fra Seaborg giver ikke meget fra kritikken om, at det tager for lang tid at udrulle atomkraft, og at der i stedet skal satses på sol og vind.

»Jeg kan godt se argumentet om, at det tager lang tid at lave atomkraft. Men det er bare ikke sandt med de nye teknologier, som er langt hurtigere end de konventionelle atomkraftanlæg,« siger han.

Seaborg vil ikke svare direkte på, hvilken pris selskabet kan levere 1 kWh el til, men forklarer, at den ifølge »egne prisestimater bliver billigere end sol og vind uden subsidier«.

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har investeret et trecifret millionbeløb i danske Seaborg. Foto: Jens Dresling

Rundt om i verden er der delte meninger om atomkraft og dets rolle i energiforsyningen og klimakampen. Frankrig vil satse mere på atomkraft og har sammen med ni andre EU-lande presset på for at få atomkraft klassificeret som en grøn investering i EU. Modsat har Danmark og fire andre EU-lande underskrevet et fælles modstanderbrev mod atomkraft.

Japans nye premierminister Fumio Kishida har lanceret planer om at genstarte atomkraft i landet efter Fukushima-ulykken i 2011.

Atomkraftsmodstanderen Australien har for nylig valgt at indgå et samarbejde med USA og Storbritannien om atomdrevne ubåde, mens et land som Tyskland næste år forventes at have gennemført sin udfasning af atomkraft i landet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.