Børnebrand får millionbøde: »Det er en alvorlig overtrædelse af loven«
Konges Sløjd, som laver tøj, møbler og legetøj til børn, har fået en bøde for i flere år at presse en forhandler til ikke at give rabat. Selskabet accepterer bøden og lover at stramme op.
Den danske virksomhed Konges Sløjd, som bl.a. laver tøj og møbler til børn, har fået en millionbøde for at overtræde konkurrenceloven.
Selskabet skal betale 1,8 mio. kr., mens en medarbejder har fået en bøde på 100.000 kr., fremgår det af afgørelsen.
Fra 2018 til 2020 forsøgte medarbejderen at få en forhandler af Konges Sløjds produkter til at holde sig til den vejledende udsalgspris uden at give rabatter.
Det er ulovligt for en leverandør at blande sig i, hvilke priser en butik sælger varerne til.
»Det er alvorlig overtrædelse af loven, og sådan er sagen også kategoriseret,« siger Stefan Kobbernagel, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Styrelsen blev opmærksom på sagen forrige år. Den er siden blevet efterforsket af SØIK – i daglig tale bagmandspolitiet. Undervejs er selskabet blevet ransaget. Konges Sløjd og medarbejderen har valgt at acceptere bøderne. Dermed undgår sagen at komme for retten.
Konges Sløjd blev stiftet i 2014 af iværksætteren Emilie Konge, som lagde ud med at sælge bæredygtige produkter til børn fra sin Instagram-profil. Siden er virksomheden vokset eksplosivt. I 2020 lød overskuddet på knap 40 mio. kr.
I denne sag har en medarbejder ikke været opmærksom på konkurrencelovens regler, hvilket har givet sig til udtryk i uheldige formuleringer
Konges Sløjds bestyrelsesformand Peter Duedahl Sørensen fortæller, at man har samarbejdet med myndighederne.
»Det er magtpåliggende for Konges Sløjd, at drive forretning på en ordentlig og redelig måde, og vi forsøger i enhver henseende at overholde lovgivningen. I denne sag har en medarbejder ikke været opmærksom på konkurrencelovens regler, hvilket har givet sig til udtryk i uheldige formuleringer,« lyder det i en meddelelse.
Selskabet betragter sagen som lukket og vil arbejde for at forhindre, at noget lignende kan ske igen.
»Vi er en ung og hastigt voksende virksomhed, og vi har stort fokus på, hvor vi kan gøre det bedre i vores arbejdsgange. Som konsekvens af sagen har vi indskærpet og præciseret vores interne retningslinjer samt etableret løbende compliance-træning af al relevant personale,« skriver Peter Duedahl Sørensen, som har været formand siden maj 2021.