Erhverv

Nasa tester »planetforsvar«: Vil aflede en asteroide

Senere på måneden sætter endnu en af Elon Musks SpaceX-raketter kurs mod rummet. Denne gang med et Nasa-fartøj om bord, der skal ramme en asteroide.

Rumfartsadministrationen Nasa vil teste, om man kan slå en asteroide ud af kurs, så man er forberedt, hvis en gang en asteroide har kurs mod jorden. Foto: Washington Post/Jonathan Newton

Hvad skal vi gøre, hvis en skønne dag en stor asteroide sætter kurs mod jorden? Det har Nasa sat sig for at teste i et nyt forsøg, som rumfartsadministrationen passende kalder for »en test af planetforsvar«.

Det skriver mediet Dagens Næringsliv på baggrund af en pressemeddelelse fra Nasa selv.

Det er ikke fordi, at jordens undergang umiddelbart er nærtforestående, men det kan være meget rart at være forberedt på det værste.

Det mener i hvert fald Nasa, der inden længe har planer om at styre et rumfartøj ind i en asteroide med 24.000 kilometer i timen for at teste, om man kan banke asteroiden ud af kurs.

»Selvom vi ikke aktuelt har kendskab til en asteroide som er på kollisionskurs med jorden, ved vi, at der findes mange asteroider derude, som er i nærheden af jordkloden,« siger Lindley Johnson, leder af Nasas afdeling for planetforsvar, i meddelelsen.

Forsøget er døbt Double Asteroid Redirection Test - eller DART - og kommer til at koste i omegnen af 2 mia. kr.

Planen er, at testen skal løbe af stablen d. 23. november i år, hvor en Falcon 9-raket fra Elon Musks rumfartsselskab SpaceX sætter kurs mod rummet med Nasas eget rumfartøj ombord.

»Nøglen til planetforsvar er at finde dem (asteroiderne red.) i god tid før de truer med at ramme jorden. Vi ønsker ikke at havne i en situation, hvor en asteroide har kurs mod jorden, og vi først der kan teste den her mulighed,« understreger Lindley Johnson.

Hvis alt går vel, rammer Nasas rumfartøj asteroiden på et tidspunkt mellem d. 25. september og 1. oktober næste år.

Læs også
Top job