Erhverv

Restauranters talerør om Brostrøms udmelding: »Det rammer sgu rimelig hårdt«

Skal coronapasset genindføres? Det mener Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, og flere beværtninger har allerede indført det frivilligt. Men restauratørernes brancheorganisation, DRC, frygter for konsekvenserne af nye restriktioner.

Indtil 1. september skulle man vise et gyldigt coronapas for at spise på en af landets restauranter. Nu diskuteres det, om den stigende smitte skal føre til, at passet genindføres. 
Foto: Anne Hollande

I to måneder har de fleste af os levet et liv helt uden restriktioner. Men nu lurer coronapasset igen om hjørnet.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, anbefaler, at det igen skal være et krav at fremvise et gyldigt coronapas, før man besøger en af landets restauranter eller barer.

»Sundhedsfagligt ser jeg det som en mulighed på caféer, restauranter, koncerter og natteliv. Det vil være en god idé på dette tidspunkt,« sagde Søren Brostrøm til TV 2 torsdag.

Men restauratørernes brancheorganisation, Danmarks Restauranter og Cafeer, er bekymrede for konsekvenserne, hvis der genindføres restriktioner på landets beværtninger.

»Af erfaring ved vi, at så snart der kommer restriktioner, kommer der færre penge i kassen. Branchen er stadig lidt i granatchok over de seneste mange måneders turbulens. Så det rammer sgu rimelig hårdt,« siger Freja Brandhøj, politisk chef i DRC.

Flere cafeer og restauranter har allerede helt frivilligt indført et krav om, at gæsterne skal fremvise et gyldigt coronapas. Det gælder blandt andet kæden Sovino Brands, der står bag en række barer og restauranter i København, herunder blandt andet PS Bar & Grill og Café Victor. Det fremgår af restauranternes hjemmeside. Også Restaurant Strejf i Helsingør genindfører, ifølge Helsingør Dagblad, coronapasset fra næste uge.

Både Sovino Brands og Restaurant Strejf er medlem af DRC. Men brancheorganisationen bifalder ikke den autonome tilgang til restriktioner, før en eventuel kompensation er på plads.

»Vi vil gerne se, om der er politisk opbakning til det her, så jeg havde håbet, at alle ville vente. Der opstår også en masse forvirring blandt gæsterne. Når man først har startet den bølge af frygt og usikkerhed, så ved vi, at det rammer os negativt,« siger Freja Brandhøj.

Hele restaurationsbranchen har været hårdt ramt under corona. I perioder har dele af branchen været helt lukket, og i lang tid var der begrænsninger på åbningstider og antallet af gæster. Men på trods af genåbningen henover foråret og sommeren, der betød, at salget steg 43 pct., er branchen stadig ikke tilbage på niveauet fra før coronakrisen. Det skyldes blandt andet mangel på arbejdskraft.

Hvis myndighederne genindfører coronapasset, håber Freja Brandhøj, at det ikke bliver medarbejderne på restauranterne og cafeerne, der skal løfte kontrolbyrden. Hun så hellere, at der blev lavet stikprøver af eksempelvis politi eller myndigheder.

Læs også
Top job