Erhverv

Ikea-direktør varsler højere priser

Øgede fragtomkostninger og højere råvarepriser får Ikea til at varsle højere indkøbspriser. Hvad det betyder for de danske kunder er endnu uvist.

Ikea Danmark kan ikke forholde sig direkte til, hvad det betyder for Ikeas danske kunder, men Ikea Danmark understreger, at »det ligger i vores DNA at tilbyde møbler til lave priser.« Foto: Anthon Unger

Den globale fragtkrise, der kommer i kølvandet af bl.a. coronapandemien og råvaremangel, får nu den øverste ledelse i den svenske møbelgigant Ikea til at varsle prisstigninger.

Udmeldingen fra Ikea kommer, efter at Inter Ikea Group, der er forsyningsansvarlige og sammen med ejerselskabet Ikea Holding B.V. udgør Ikea centralt, oplevede et fald på resultatet før skat på godt 16 pct. over de seneste 12 måneder. Alligevel lød resultatet før skat på et overskud på 12,7 mia. kr.

»At holde Ikeas varehuse og lagre fyldte har været en udfordring. Forstyrrelserne i forsyningskæden førte til et betydeligt fald i tilgængeligheden af varer, som vi endnu ikke er kommet os over. Vi forventer, at dette vil fortsætte langt ind i regnskabsåret 2022, som vil blive et endnu sværere år med flere udfordringer,« skriver Inter Ikea Group i sin opsummering af året.

»Regnskabsåret 2022 vil blive et vanskeligere år med endnu flere udfordringer,« siger Martin van Dam, finansdirektør i Inter Ikea Group til Reuters.

Han uddyber til nyhedsbureauet, at varehusejerne selv vil få frihed til at afgøre, hvor meget de forhøjede indkøbspriser vil påvirke priserne til forbrugerne.

Ikea Danmark oplyser i en mail, at varehusene i Danmark ligesom så mange andre detailhandlere også oplever udfordringer med forsyningskæden som følge af den globale transportkrise, men at det ser mere positivt ud end tidligere i forhold til tilgængeligheden af produkter til kunderne.

»Men situationen i den globale transport- og forsyningskæde er helt grundlæggende uforudsigelig. Det produkt, vi står og mangler i dag, kan være på hylderne igen i morgen. Udfordringen er, at vi ikke ved det på forhånd, fordi vi ikke får informationen,« skriver kommunikationschef Christian Mouroux i en mail.

Finans har spurgt Ikea Danmark, hvad det kommer til at betyde for de danske kunder, og om de kan forvente prisstigninger, hvis Inter Ikea Group hæver priserne som varslet.

Ikea Danmark kan hverken garantere prisstigninger eller -fald og pointerer, at eventuelle prisstigninger også påvirkes af andre faktorer. Én ting vil Ikea Danmark dog godt garantere:

»Det ligger i vores DNA at tilbyde møbler til lave priser, alle har råd til, og det kommer vi ikke til at afvige fra i fremtiden. Vi kommer til at holde vores priser lave,« skriver Christian Mouroux.

Læs også
Top job