Erhverv

Priserne på mad er steget med 30 pct. på et år

Prisen på mad på verdensplan er eksploderet i det forgangne år og er nu på det højeste niveau i 10 år.

Det er blandt andet priserne på vegetabilsk olie og hvede, der er steget markant de seneste måneder. Foto: Andreas Merrald Flere steder i Storbritannien har hylderne stået tomme med "undskyld"-skilte i stedet for varer. Foto: Paul Ellis/AFP

Har du bemærket, at enkelte varer i supermarkedet er steget i pris i det forgangne år? Så er du ikke alene.

Priserne på mad på verdensplan er steget for tredje måned i streg. Fremgangen var drevet af en kraftig stigning i priserne på vegetabilsk olie og hvede.

Det betyder, at prisen på mad på verdensplan ifølge FN er steget med hele 30 pct. i det seneste år. Det er det højeste niveau siden juli 2011.

Det skriver CNN på baggrund af et index fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, der månedligt sporer ændringer på tværs af en række forskellige fødevarer.

Prisen på hvede, der gødes på mere jordareal end nogen anden kommerciel afgrøde, steg med 5 pct. i oktober. Ifølge FN skyldes prisstigningen en reduceret høst fra store eksportører som Canada, Rusland og USA. Også priserne på byg, ris og majs er steget på verdensplan.

Også prisen på bl.a. palme-, soja-, solsikke- og rapsolie er steget med knap 10 pct på verdensplan. CNN skriver, at prisstigningen på palmeolie skyldes bekymringer om en reduceret produktion i Malaysia som følge af mangel på migrantarbejdere, der typisk er en vigtig del af produktionen.

Fødevareforsyningerne og -priserne er i forvejen under ekstremt pres flere steder i verden på grund af mangel på arbejdstagere og stigende omkostninger på leverance.

Særligt i Storbritannien har kunderne oplevet tomme butikshylder i de seneste måneder, efter at brexit sammen med coronapandemien har gjort det vanskeligt at finde udenlandsk arbejdskraft og få leveret varer til tiden. Også flere fastfoodkæder har været tvunget til at fjerne populære menuer på grund af mangel på produkterne.

Læs også
Top job