Serier

Nyhed: Brugte biler går som varmt brød. Nyhed: I 2022 bliver det »endnu dyrere at være dansker« ifølge økonomer. Nyhed: Mange råvarer er på vej ind i en supercyklus. Analyse: Forbrugervagthund kan komme kunderne til undsætning - måske er negative renter ulovlige.

Regeringen vil anbefale Folketinget at genindføre coronapasset

Corona rammer verden
Danskerne skal igen have coronapasset i brug for bl.a. at kunne tage på restaurant og spise. Foto: Martin Lehmann.

Større spillesteder, diskoteker, pubber og restauranter skal igen til at tjekke coronapas.

Det er budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde mandag aften, fordi en omsiggribende smitteudviklingen kræver handler nu og her, hvis situationen ikke skal komme ud af kontrol.

Her vil det kræve coronapas

Her ønsker regeringen et coronapas uanset antal personer:

 • Restauranter - take away undtaget.
 • Natklubber, diskoteker og partybusser.
 • Besøgende på botilbud, plejecentre og sygehuse (nære pårørende er undtaget)
 • Besøgende i fængsler og arresthuse.

Her skal der være coronapas ved over 200 personer indendørs eller 2000 udendørs:

 • Koncerter og forestillinger.
 • Biografer eller lignende storskærmsarrangementer.
 • Idræt med betalende tilskuere.
 • Større menighedsarrangementer.
 • Museer og kunsthaller.
 • Gudstjenester og religiøse handlinger.
 • Folkeoplysning - herunder aftenskoler.
 • Zoologiske haver og akvarier.
 • Bade- og legelande samt svømmehaller.
 • Forlystelsesparker, spillehaller og kasinoer.
 • Konferencer, foredrag, messer og dyrskuer.

Kilde: Ritzau.

Derfor vil regeringen nu indstille til Folketingets partier, at coronapasset genindføres på en lang række områder.

»Jeg synes, at det er nemt at leve med coronapasset,« fastslår Mette Frederiksen om genindførelsen og tilføjer:

»Og for erhvervslivet - i hvert fald de fleste steder - er det nemt at administrere,« siger statsministeren.

Vi har stadig kontrol over situationen, og vi vil være kede af, at vi allerede opgraderer situationen til samfundskritisk sygdom med alle de værktøjer, som medfølger.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

I Dansk Erhverv slår adm. direktør Brian Mikkelsen fast, at man helst havde været genoplivningen af coronapasset foruden. Men kan skridtet forhindre nye nedlukninger, er det prisen værd, lyder det.

»For det er og bliver en ekstra byrde i en for nogen i forvejen svær tid. Når det så er sagt, så har vi også forståelse for, at det er nødvendigt at handle. For det er bydende nødvendigt, at vi ikke ender i en situation med nedlukninger, som er langt værre end det, der er på bordet lige nu,« siger Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Til gengæld ærgrer han sig over, at regeringen igen vil klassificere corona som en samfundskritisk sygdom, fordi det åbner for en situation, som mange skrøbelige brancher kan få svært ved at overleve, lyder det.

»Generelt har vi i samarbejde håndteret coronasituationen rigtig godt i Danmark. Vi har stadig kontrol over situationen, og vi vil være kede af, at vi allerede opgraderer situationen til samfundskritisk sygdom med alle de værktøjer, som medfølger. Vi anbefaler i stedet, at man laver en specifik aftale om indførelse af coronapas,« siger Brian Mikkelsen.

Der sidder lige nu en masse ekstremt nervøse erhvervsdrivende, som fortjener klare linjer.

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark

I Danmarks Restauranter & Caféer (DRC) ærgrer man sig over, at regeringen og myndighederne ikke for længst har taget kontakt til restaurationsbranchen om situationen og bl.a. udsigten til kompensation.

»Med det samme regeringen begynder at rasle med sablen, kan vi mærke det ude på restauranterne. Gæster ringer ind i stor forvirring, og ved sidste nedlukning kunne vi desværre også mærke det i forhold til aflysninger af selskaber. Der er brug for angivelser af, hvordan vi skal agere ude i branchen, så vi kan skabe den nødvendige ro, sikkerhed og tryghed blandt gæster – og medarbejdere,« siger Jacob Niebuhr, formand for DRC, i en pressemeddelelse.

I SMVdanmark peger adm. direktør Jakob Brandt på, at den nye udvikling gør, at der er brug for at inddrage erhvervslivet hurtigst muligt.

»Der sidder lige nu en masse ekstremt nervøse erhvervsdrivende, som fortjener klare linjer. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at inddrage erhvervslivet, for at vi nu kan finde de bedste veje til at nedbringe smitten med så få samfundsøkonomiske konsekvenser som muligt,« siger SMVdanmark-direktøren og fortsætter:

»Man bør eksempelvis undersøge, om vi kan nå samme resultat med mindre indgribende foranstaltninger, f.eks. i hvilket omfang hjemmetest kan bruges som supplement til kviktests,« siger Jakob Brandt.

I Horesta, brancheforening for hotel og restauranter, håber man, at coronapasset kan forhindre nye nedlukninger.

»Det vil være en katastrofe for et erhverv, der i lang tid fremover skal betale af på gælden fra tidligere nedlukninger. Samtidig forventer vi, at tiltaget kan skabe tryghed omkring afviklingen af julens mange arrangementer,« siger Kristian Nørgaard, politisk direktør i Horesta.

Horesta opfordrer samtidig til, at politikerne kæder en genindførelse af coronapasset sammen med genindførelsen af den tidligere ordning med udbetaling af sygedagpenge fra første fraværsdag for medarbejdere ramt af corona, uanset om fraværet skyldes karantæne, sygdom eller børns sygdom.

Udsigten for danskerne til på ny at skulle bruge coronapas i hverdagen kommer, efter at sundhedsmyndighederne den seneste uge har registereret flere end 16.000 smittede, en stigning i antallet af indlagte med 22 pct. til nu 313 og 36 indlagt på intensivafdelinger.

Læs også
Top job