Erhverv

Coronatest i fritiden: Ny afgørelse i Arbejdsretten er dårligt nyt for arbejdsgivere

En gruppe sygeplejersker har fået Arbejdsrettens ord for, at kræver en arbejdsgiver, at ansatte tager en coronatest før fremmøde, tæller den brugte tid som arbejdstid.

Arbejdsretten har afgjort en principel sag, hvor en gruppe sygeplejersker blev pålagt af deres arbejdsgiver at tage en coronatest i deres fritid. Foto: Hendrik Schmidt/picture-alliance/dpa/AP Images.

Kræver en arbejdsgiver, at ansatte lader sig teste, når de har fri, tæller den forbrugte tid som arbejdstid.

Det har Arbejdsretten afgjort i en sag, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har ført for Dansk Sygeplejeråd.

Hvad må en arbejdsgiver kræve?

Fagbevægelsens Hovedorganisation har udarbejdet en vejledning, som fortæller, hvad en arbejdsgiver må og ikke må, når det gælder håndteringen af corona og covid-19.

  • Se alle svarene her.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Den konkrete sag handler om en gruppe sygeplejersker ansat på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, som i sommeren 2020 modtog besked via sms og arbejdsmail fra hospitalet om at lade sig teste som led i smitteopsporing, fremgår det af en FH-omtale af sagen.

Årsagen var, at der var konstateret et coronaudbrud på deres afdeling.

Selv om hospitalet med beskeden til sygeplejerskerne fulgte Sundhedsstyrelsens retningslinjer, ændrer det ifølge Arbejdsretten ikke på, at beskeden til sygeplejerskerne var et såkaldt tjenstligt pålæg, og derfor tæller tiden brugt på at få den kræve coronatest som arbejdstid.

»Arbejdsretten finder, at Region Sjælland som arbejdsgiver har disponeret over medarbejdernes fritid på en måde, der gør, at den tid, sygeplejerskerne har brugt på test, skal anses som arbejdstid,« skriver FH med afsæt i den nye afgørelse.

Mens afgørelsen slår fast, at pålæg om coronatest i ansattes fritid tæller som arbejdstid, er det fortsat et åbent spørgsmål, hvordan de pågældende sygeplejersker skal honoreres for den brugte tid.

Dansk Sygeplejeråd har ønsket, at sygeplejerskerne skal honoreres efter parternes gældende arbejdstidsaftale, men den del af slagsmålet vil Arbejdsretten ikke blande sig i.

I stedet henviser retten parterne til af forhandle sig til en løsning med afsæt i den gældende arbejdstidsaftale, og viser det sig umuligt, må sagen prøves ved en faglig voldgift.

Netop spørgsmålet om honorering i forbindelse med tvunge coronatest er ifølge FH omdrejningspunktet for en igangværende faglig voldgift, hvor nogle offshore-medarbejdere er røget uklar med deres arbejdsgiver om betaling for den tid, som de har brugt på pligtige coronatest og efterfølgende selvisolation op til deres afrejse og dermed start på selve jobbet.

Mens medarbejderne kræver, at tiden brugt på test og selvisolation skal honoreres efter den aftalte overenskomst, mener arbejdergiveren til gengæld ikke, at medarbejderne har krav på ekstrabetaling af nogen art.

Læs også
Top job