Regeringen åbner for krav om gyldigt coronapas for at gå på arbejde
Flere partier og fagbevægelsen støtter krav fra erhvervslivet om at give arbejdsgivere lov til at kræve coronapas af medarbejdere. Regeringen er parat til at drøfte test eller coronapas.
Test eller coronapas kan inden længe blive et krav for at gå på arbejde i Danmark.
Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye erklærer sig parat til at drøfte et krav fra en række erhvervsorganisationer om at give arbejdsgivere lov til at kræve forevisning af et gyldigt coronapas af medarbejdere, for at de kan møde ind på arbejde.
»Det skal være trygt at gå på arbejde, og vi skal holde smitten nede. Derfor vil vi også gerne drøfte forslag, der kan bidrage til at få smitten ned. Det kan for eksempel være forslag om at genindføre den lov, der gav virksomheder ret til at pålægge medarbejdere at blive testet for corona. Eller som alternativ en ret til at kræve, at medarbejdere skal vise gyldigt coronapas,« siger Mattias Tesfaye.
Også Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti støtter et krav fra så brede dele af erhvervslivet som Dansk Industri, Dansk Erhverv og SMVdanmark om, at arbejdsgiverne også skal have lov til at kræve at se det coronapas, som nu bliver genindført som adgangskrav til f.eks. diskoteker og restauranter.
»Jeg kan godt leve med, at man skal lade sig vaccinere eller teste, hvis man vil møde op på arbejde, og altså heller ikke har været smittet med corona inden for det seneste halve år. Det er et rimeligt krav at stille, som situationen er nu,« siger sundhedsordfører Per Larsen (K).
Han minder om, at en af coronakrisens mere kontroversielle særlove har været gældende indtil den 1. november. Den gav arbejdsgivere ret til kræve, at medarbejdere lod sig teste.
Vi må selvfølgelig alle sammen bidrage til, at det er sikkert at gå på arbejde, så vi ikke igen ryger ind i en nedlukning af samfundet.«
Også sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) er indstillet på at lade arbejdsgivere kræve forevisning af coronapas.
Samme melding lyder fra beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V), der erklærer parat til en hastelovgivning, så et krav om coronapas på arbejdspladserne kan være en realitet inden for få dage.
Også fagbevægelsens støtter kravet fra arbejdsgiverne.
»Vi må selvfølgelig alle sammen bidrage til, at det er sikkert at gå på arbejde, så vi ikke igen ryger ind i en nedlukning af samfundet. Vi ser coronapasset som en mulig løsning, men det kræver naturligvis, at Folketinget sikrer den nødvendige lovhjemmel,« siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard.
Beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) kalder krav om coronapas på arbejdspladserne for en god ide, men foretrækker lokale aftaler mellem ledelsen og medarbejderne fremfor lovgivning.
Politisk direktør i Dansk Industri Emil Fannikke Kjær ser krav om coronapas som en logisk konsekvens af, at corona nu igen anses for at være en samfundskritisk sygdom, og af at regeringen genindfører coronapas i andre dele af samfundslivet for at holde smitten nede og lægge pres på de sidste uvaccinerede.
»Mange arbejdsgivere står i en hastesituation nu, hvor de ikke kan passe ordentligt på deres medarbejdere og deres virksomhed, fordi de rigtige værktøjer mangler til at håndtere den lille gruppe, der ikke vil lade sig teste eller vaccinere,« siger Emil Fannikke Kjær.