Erhverv
BREAKING

Gør Facebook verden til et dårligere sted? Ja, siger tre ud af fire

Tiltroen til, at Facebook gavner samfundet, er nærmest ikke-eksisterende, viser en ny rundspørge fra det amerikanske medie CNN

Mark Zuckerberg grundlagde Facebook i  2004, men ændrer nu selskabets kurs. Dette markeres med navneskiftet til Meta. Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix

Sociale medier har gennem mange år været underlagt skarp kritik for bl.a. at lade konspirationsteorier og fejlinformation florere uden at sætte en stopper for det - og Facebook er absolut ikke en undtagelse i det henseende.

Faktisk står det så grelt til, at tre ud af fire voksne amerikanere mener, at Facebook er direkte medvirkende til at gøre det amerikanske samfund dårligere.

Det viser en ny rundspørge foretaget af mediet CNN.

I alt svarede 76 pct. af de adspurgte, at Facebook gør verden til et dårligere sted, mens kun 11 pct. mente, at det sociale medie gør samfundet bedre. De resterende 13 pct. mener ikke, at det har nogen effekt på samfundet omkring dem.

Om det så skyldes noget, Facebook selv er herre over, er der ikke lige så stor enighed omkring. Lidt over halvdelen af de adspurgte mener, at det er måden, folk bruger Facebook på, der er skyld i platformens problemer, mens den resterende gruppe mener, at Facebook selv er problemet.

Facebook og dennes stifter, Mark Zuckerberg, har gennem de seneste par år været genstand for en række beskyldninger, undersøgelser og søgsmål.

Aktuelt trækker selskabet overskrifter efter en tidligere ansat - Frances Haugen - blev whistleblower. Hun frigav en række interne dokumenter, der nu er blevet døbt ”Facebook Papers”, og kritiserede samtidig mediet for ikke at håndtere spredning af misinformation godt nok.

Under en høring i den amerikanske kongres, berettede hun om et socialt medie, som hun absolut ikke mente, kærede sig om sine brugere. Hun udtalte bl.a. at hun så Facebook som skadelig for børn og for demokratiet.

I sidste måned skiftede Facebook desuden navn til Meta som et led i en plan om at starte på en frisk.

»Vi begynder et nyt kapitel for internettet, og det er også et nyt kapital for vores selskab,« skrev Mark Zuckerberg dengang i et brev om navneændringen.

I samme brev understreger han, at selskabet vil bestræbe sig på at forbedre sig i fremtiden.

Læs også
Top job