Erhverv

Rigsrevisionen langer ud efter Skattestyrelsens momskontrol: Risiko for store tab

Skattestyrelsen nedtoner risikoen for tab, efter at Rigsrevisionen har undersøgt momskontrollen på handel med varer inden for EU.

Artiklens øverste billede
Skattestyrelsen får igen kritik for momskontrollen i en undersøgelse fra Rigsrevisionen. Foto: PR

Der er drøje hug til skattevæsenets momskontrol på handel med varer og tjenesteydelser inden for EU i en ny rapport fra Rigsrevisionen.

Rapporten offentliggøres først fredag eftermiddag, men Finans erfarer fra flere kilder, at Rigsrevisionen konkluderer, at kontrollen har været alt for ringe, og at der er risiko for store tab.

Skattestyrelsen erkender, at det ikke har været godt nok men nedtoner risikoen for, at der er et milliarddræn i statskassen.

»Indsatsen har ikke været god nok, og vi er kommet for sent i gang,« siger erhvervsskattedirektør i Skattestyrelsen Thomas Hjortenberg

»Men konklusionen om, at der er risiko for meget store tab, kan vi ikke genkende,« siger han.

Rigsrevisionen har undersøgt Skattestyrelsens momskontrol af danske virksomheders handel med momspligtige virksomheder i andre lande. Sådanne handler bliver indberettet til et særligt EU-system, VIES (VAT Information Exchange System), som medlemslandene bruger til at udveksle momsinformationer med hinanden.

Når en dansk virksomhed sælger en vare til en tysk virksomhed, bliver handlen indberettet af den danske virksomhed, hvorefter de tyske skattemyndigheder kan kontrollere, om handlen stemmer overens med de informationer, den tyske virksomhed har indberettet.

Problemet er ifølge Rigsrevisionen, at der er enorme forskelle i de informationer, der optræder i VIES, og virksomhedernes momsindberetninger, og styrelsen har ifølge Rigsrevisionen gjort alt for lidt for at kontrollere baggrunden, ligesom den har gjort alt for lidt for at sikre, at der er overensstemmelse mellem registerdataene.

På danske virksomheders køb fra andre EU-virksomhederne har der gennemsnitligt været en difference på 261 mia. kr., mens der på salgssiden har været en gennemsnitlig difference på 54 mia. kr.

På virksomhedsniveau kan differencerne løbe helt op i omkring 1 mia. kr.

Thomas Hjortenberg understreger, at tallene for det første ikke angiver selve momsen men værdien af transaktioner, og at VIES for det andet er et statistik- og kontrolværktøj. Indberetningerne til systemet er ikke det samme som en momsangivelse, og uoverensstemmelser mellem VIES og momsangivelserne kan være udtryk for ubevidste fejl og forglemmelser fra virksomhedernes side, påpeger han.

»Differencerne skal nedbringes for at kunne bruge kontrolværktøjet bedst muligt, men en difference er ikke i sig selv lig med tab for statskassen,« siger han.

Virksomhederne indberetter kun salgstransaktionerne til VIES, og det er Skattestyrelsens ansvar at kontrollere, at virksomhederne indberetter korrekt og fyldestgørende til systemet.

I og med at det ikke er sket, hedder det i rapporten, at Skattestyrelsen selv vurderer, at den ikke har levet op til Danmarks EU-forpligtelser.

Thomas Hjortenberg siger, at Skattestyrelsen uafhængigt af Rigsrevisionens undersøgelse gik i gang med at bede 16.000 store virksomheder om at bringe deres VIES-indberetninger i overensstemmelse med momsangivelserne til skattevæsenet.

Det har fået differencerne for disse til at falde fra 42 mia. kr. til 13 mia. kr. på kort tid, siger Thomas Hjortenberg.

»Det indikerer for os, at der i mange tilfælde er tale om fejl og forglemmelser og ikke et bevidst forsøg på at omgå reglerne,« siger han.

Alligevel lover Skattestyrelsen nu, at der vil blive sat ekstra fokus på at nedbringe differencerne yderligere og på at kontrollere de virksomheder, hvor der er store differencer.

Lars Loftager Jørgensen er Partner i Deloittes skatteafdeling og specialist i moms, og de store differencer får det heller ikke til at løbe koldt ned ad ryggen på ham.

»Hvis man gennemgik alle transaktioner en for en, ville man selvfølgelig finde noget, men jeg tror ikke, at det gemmer på større beløb for statskassen,« siger han.

»Men selvfølgelig er det kritisabelt, at man lader uoverensstemmelser, der skriger til himlen, ligge, for hvorfor skal man have kontrolsystemet, hvis man ikke bruger det noget?« siger han.

Det er langt fra første gang, at Rigsrevisionen langer ud efter Skattestyrelsens momskontrol.

Så sent som i 2020 fandt Rigsrevisionen, at Skattestyrelsen på årsbasis kun havde kontrolleret to procent af virksomhederne, selv om over halvdelen af kontrollerne påviste fejl.

Også dengang konkluderede Rigsrevisionen, at der var »stor risko for manglende momsindtægter for et væsentligt milliardbeløb«.

Rigsrevisionen rapporterer til Folketingets statsrevisorer, der i 2020 fandt anledning til at udtrykke sin skarpest mulige kritik over forholdene.

Statsrevisorerne holder pressemøde om den nye rapport fredag eftermiddag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.