Erhverv

Milliardregning for kviktest mødt af kritik: »Det er helt åbenlyst, at vi som stat har betalt alt for dyrt«

Flere partier på Christiansborg mener, at der er blevet betalt for meget for kviktestene.

Coronapasset er blevet genindført, og dermed har kviktestene gjort comeback. Men nu er prisen for de mange test kommet til debat. Arkivfoto: Carsten Snejbjerg

Staten har betalt alt for mange penge for at få kviktestet danskerne i indsatsen for at nedbringe coronasmitten. Sådan lyder kritikken fra flere partier på Christiansborg. Det skriver Berlingske.

»Man skal ikke have gået i skole i mange år for at kunne se, at det her har været en fantastisk forretning for de selskaber, der har vundet kviktestkontrakterne. Det er helt åbenlyst, at vi som stat har betalt alt for dyrt,« siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF, til Berlingske.

Berlingske har tidligere fortalt, at staten fra årsskiftet og frem til den 4. oktober har betalt 5,3 mia. kr. til de tre leverandører Falck, Carelink og Copenhagen Medical.

I oktober oplyste Copenhagen Medical, som erhvervsmanden Jeppe Handwerk står bag, at selskabet havde sendt fakturaer til staten for ca. 2 mia. kr. Hos Falck har kviktestene givet redningskoncernen et stort boost. I andet kvartal i år stod testaktiviteterne for ca. en tredjedel af driftsresultatet, som før særlige poster endte på 339 mio. kr.

»Testaktiviteterne har været en ekstraordinær opgave, som har styrket Falck. Det har givet os et fantastisk godt rygstød. Ingen tvivl om det,« udtalte Jakob Riis i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, hvor testaktiviteterne bidrog med 630 mio. kr. til omsætningen en samlet omsætning i kvartalet på 3,4 mia. kr.

Efter nedlukningen hen over vinteren begyndte genåbningen af Danmark i foråret. De sidste restriktioner forsvandt den 10. september, og i takt med, at restriktionerne forsvandt og flere og flere blev vaccineret, blev der skåret ned på testaktiviteten over hele landet. I slutningen af august blev det besluttet, at kvikteststederne skulle lukke senest den 9. oktober.

Nu er coronasmitten så blusset op igen, coronapasset er blevet genindført og dermed har kviktestene gjort comeback. Og på trods af en generel mangel på arbejdskraft i Danmark, har de tre udbydere ikke haft problemer med at ansætte podere.

»Vi har dem, vi skal bruge indtil videre. Da vi lukkede testcentrene ned, sendte vi en formular rundt til alle tidligere podere, hvor de kunne angive, om de ville kontaktes igen, såfremt det blev nødvendigt. Og det tilkendegav mange, så dem har vi nu taget fat i,« udtalte Trine Baadsgaard, kommunikationschef hos Copenhagen Medical.

Læs også
Top job