Erhverv

Tomme hylder på black friday? Disse varegrupper er særligt udfordret

Nogle varer kommer til at mangle på de fysiske og digitale hylder under black friday. Især noget elektronik er der mangel på, viser undersøgelse.

Hvis du går efter bestemte varer på Black Friday, kan du risikere at møde tomme hylder. Det er globale kriser, der har fået en effekt på butikkernes varebeholdning. Arkivfoto: Paul Ellis/AFP.

På grund af bla. råvaremangel og pres på forsyningskæder er hver tredje dansker bekymret for at møde tomme hylder på black friday. På bestemte varer er der da også grund til bekymring.

Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for PriceRunner.

Undersøgelsen er lavet på butikkers varebeholdning op til black friday, og den viser, at især varer inden for tre varegrupper er udfordret på beholdningen.

Den ene af varegrupperne, der er udfordret, er elektronik. Det er typisk en af de varegrupper, der handles allermest under black friday.

»Selvom der er en høj andel af udsolgte varer, så findes de fleste varer stadig på hylderne – man skal måske bare lede lidt mere grundigt efter dem.«

Katrine Barslev, forbrugeranalytiker, PriceRunner.

I følge undersøgelsen er f.eks. hvert tredje tv (35 pct.) meldt udsolgt i butikker og på nettet.

Derudover er 73 pct. af alle grafikkort, 51 pct. af alle harddiske og 50-92 pct. af spil til konsoller som GameBoy og PlayStation meldt udsolgte.

Hvis du har planlagt at købe ny cykel på black friday-tilbud, kan du også forvente at kigge langt efter enkelte modeller. 29 pct. af almindelige cykler meldes udsolgte samt 28 pct. af elcykler, viser undersøgelsen.

Den tredje varekategori, som er hårdt ramt, er hårde hvidevarer. Over en fjerdedel meldes udsolgt på varetyper som køle-fryseskabe, kogeplader, køleskabe og opvaskemaskiner.

Udsolgt-procent på udvalgte varer op til black friday


Udsolgt-procent
Elektronik

Grafikkort
73 pct.
Spil til spilkonsoller 50-92 pct.
Harddiske 51 pct.
TV 35 pct.


Cykler
Alm. cykler 29 pct.
Elcykler 28 pct.


Hårde hvidevarer
Køle-fryseskabe 27 pct.
Kogeplader 31 pct.
Køleskabe 33 pct.
Opvaskemaskiner 36 pct.

Kilde: Undersøgelse af YouGov for PriceRunner

Selvom enkelte varegrupper - som ovenstående - er hårdt ramt på lagerbeholdningen, er der dog stadig masser af varer derude. Det siger forbrugeranalytiker hos Price Runner, Katrine Barslev.

»Selvom der er en høj andel af udsolgte varer, så findes de fleste varer stadig på hylderne – man skal måske bare lede lidt mere grundigt efter dem,« siger Katrine Barslev i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen har man kigget på i alt 359 produktkategorier, og ved tre ud af fire kategorier er der, hvad der beskrives som en høj lagerbeholdning - på 75 pct. af kapaciteten. Det efterlader 25 pct. af varerne i kategorierne som udsolgte.

Det er dog ikke så langt fra normalen, forsikrer Katrine Barselv.

»Det vil aldrig være muligt at have en lagerbeholdning på 100 pct. Det gælder især de kategorier, som har hundredvis af varer. Vi har holdt tæt øje med forsyningskrisen, og ulykkerne har regnet ned over den globale produktion af mikrochips, som bliver brugt i meget elektronik. Derfor er vi lettede på branchens vegne over, at det ser ud til, at mange varer alligevel nåede frem,« siger Katrine Barslev.

Læs også
Top job