Erhverv

Sender medarbejdere hjem: Store virksomheder tager sagen i egen hånd i ny coronakamp

Nogle af landets store virksomheder tager sagen i egen hånd og indfører tiltag, som rækker ud over muligheden for at kræve, at medarbejderne har et coronapas.

Bavarian Nordic har sendt medarbejderne hjem for at undgå spredning af coronasmitte blandt medarbejderne. Foto: Philip Davali

Frygten for at få coronavirus inden for døren får nu flere store virksomheder til at indføre restriktioner, som går langt videre end fremvisning af coronapas.

Biotekselskabet Bavarian Nordic er en af de virksomheder, der allerede i sidste uge tog konsekvensen af den tredje coronabølge, der lige nu rammer hele Europa. Onsdag var der i Danmark opgjort 4.462 nye smittede.

Som vaccineproducent føler ledelsen i Bavarian Nordic et særligt ansvar både sundhedsmæssigt, samfundsmæssigt og økonomisk, lyder det, og derfor er alle medarbejdere i Danmark og i virksomhedens internationale afdelinger blevet bedt om at arbejde hjemmefra.

»Alle opfordres kraftigt til at arbejde hjemmefra, og for de medarbejdere i produktionen, der skal møde ind, gælder det, at de skal gå med mundbind samt kunne fremvise gyldigt coronapas,« siger Rolf Sass Sørensen, som er chef for investor relations i Bavarian Nordic.

Han tilføjer, at kontormedarbejderne de facto er sendt hjem, og at der ligeledes er lukket ned for internationale flyvninger.

Trepartsaftalen mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation har åbnet muligheden for, at virksomheder kan kræve fremvisning af et gyldigt coronapas blandt medarbejderne.

For virksomhedsledere handler det om at holde medarbejderne raske og forretningen kørende, og mens nogle indfører coronapas, går andre samme vej som Bavarian Nordic og indfører yderligere restriktioner.

Alle opfordres kraftigt til at arbejde hjemmefra.

Rolf Sass Sørensen, chef for investor relations i Bavarian Nordic

En af dem er vindmøllegiganten Vestas, hvor ledelsen allerede i dag opfordrer sine medarbejdere til at blive vaccineret og i øvrigt ser et stigende behov for at få flere vaccineret for at mindske udbredelsen af covid-19.

»Derfor har vi indført coronapas på alle vores arbejdspladser i Danmark og maskekrav, hvis man ikke ønsker at vise et gyldigt coronapas. Vi har ydermere testkrav for deltagelse ved sociale sammenkomster,« lyder det i et skriftligt svar fra Vestas’ pressemedarbejder Kristian Holmelund Jakobsen.

»For maskekravet gælder, at det er hele tiden – undtagen ved indtagelse af mad og drikke,« lyder det fra Vestas.

I Danfoss har man lukket døren for gæster, med mindre mødet er forretningskritisk, og Novo Nordisk har siden 12. november krævet coronapas på danske arbejdspladser for interne og eksterne deltagere ved alle møder med mere end 200 deltagere.

Medicinalselskabet kræver samtidig coronapas for adgang til alle virksomhedens træningsfaciliteter.

En række store virksomheder, som Finans har talt med, forventer at indføre krav om coronapas blandt medarbejderne, men mange siger samtidig, at de ikke vil føre streng kontrol. Det bliver med andre ord i mange tilfælde et spørgsmål om tillid til, at den enkelte medarbejder enten er vaccineret eller lader sig teste.

»Vi indfører krav om coronapas. Vi agter ikke at føre kontrol. Vi stoler på, at vores medarbejdere opfylder kravet,« lyder det i en skriftlig kommentar fra medicinalselskabet Ambu.

For maskekravet gælder, at det er hele tiden – undtagen ved indtagelse af mad og drikke

Kristian Holmelund Jakobsen, pressemedarbejder hos Vestas

I et skriftligt svar til Finans skriver høreapparatselskabet Demant, at det indgår i overvejelserne at indføre krav om coronapas.

»For at bidrage til at holde smitten på et minimalt niveau har vi allerede opfordret medarbejderne til at have coronapas for at komme fysisk på arbejde,« skriver Demant, som forventer, at en egentlig indførelse af krav om coronapas vil være tillidsbaseret.

Topchefen i Danish Crown, Jais Valeur, er også tilhænger af indførelse af krav om coronapas blandt medarbejderne. Han kalder det »en god idé at indføre coronapas.«

»Det har vi selvfølgelig tænkt os at bede om. Hvordan det i praksis skal spænde af – om det er hver mand hver dag – eller det er stikprøver, det har vi ikke forholdt os til endnu,« siger Jais Valeur.

Han tilføjer at Danish Crown alene i Horsens har 1.800 medarbejdere, og »man bliver også nødt til at tage et ansvar for kollegaerne.«

»Det gør man ved at vise et coronapas.«

Ifølge Dansk Erhverv er interessen for at indføre krav om coronapas umiddelbart stor blandt erhvervsorganisationens medlemmer.

»Vi har oplevet og oplever en stor interesse blandt vores medlemmer i forhold til at gøre brug af coronapas for deres medarbejdere. Det er dog svært at sige, hvor mange der rent faktisk vil gøre brug af passet,« siger Marianne Bækgaard Nielsen, souschef og advokat i Dansk Erhverv.

Finans har tidligere berettet om, hvordan en række virksomheder som Danfoss, Rema 1000, DSB, Danske Fragtmænd, PostNord, Ecco og Grundfos har aflyst årets store julefrokoster for at undgå riskoen for smitte blandt medarbejderne.

Det er imidlertid ikke alle virksomheder, som mener, det er nødvendigt at stramme grebet og indføre nye restriktioner i dagligdagen. Nogle henviser til, at der er indført nye, mere fleksible arbejdsvaner, hvor mange medarbejdere kan arbejde hjemme. Det giver mindre trængsel på arbejdspladsen.

Blandt andre har ingrediensvirksomheden Chr. Hansen ikke tænkt sig at gøre brug af muligheden for at stille krav om coronapas. Det samme gør sig gældende for dagligvaregiganten Coop og industrivirksomheden Grundfos.

»På nuværende tidspunkt har vi ikke vurderet, at det vil bidrage yderligere til sikkerheden,« siger Peter Trillingsgaard, som er group vice president med ansvar for kommunikation i pumpevirksomheden.

De virksomheder, der stiller krav om fremvisning af gyldigt coronapas, har mulighed for at sende ansatte hjem uden løn, hvis de ikke har et gyldigt coronapas.

Læs også
Top job