Erhverv

Skat vinder milliardopgør med storkoncerner

Fem kapitalfonde, der tidligere ejede TDC, og en japansk medicinalkoncern skal samlet betale 1,2 mia. kr. i skat efter at have flyttet milliarder ud af Danmark, fastslår en dom fra Østre Landsret. Der varmes op til nyt slagsmål i Højesteret.

Artiklens øverste billede
På et velbesøgt pressemøde i 2005 annoncerede de fem kapitalfonde, Apax Partners, Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts & Co., Permira og Providence, overtagelsen af telekoncernen TDC. Siden førte fondene milliarder fra TDC til Luxembourg. Nu skal fondene betale godt 800 mio. kr. i skat, fastslår Østre Landsret. Foto: Jens Dige

Fem kapitalfonde, der tidligere ejede telekoncernen TDC, og den japanske medicinalkoncern Takeda skal betale i alt 1,2 mia. kr. i skat efter at have ført milliarder ud af Danmark i 00’erne. Det fastslår en dom fra Østre Landsret torsdag formiddag.

»Formålet med transaktionerne i den nye selskabsstruktur ses ikke at have haft nogen forretningsmæssig begrundelse, men alene til formål at undgå beskatning (...) Landsretten finder herefter, at der foreligger retsmisbrug,« hedder det om TDC-overførslerne i dommen.

De fem kapitalfonde, Blackstone, Permira, KKR, Providence og Apax, overtog hovedparten af TDC i 2005 og forlod ejerkredsen igen i 2012. Gennem ejerperioden førte fondene milliarder af kroner i rentebetalinger fra Danmark til Luxembourg, og efter Skats opfattelse er overførslerne skattepligtige i Danmark - et synspunkt Østre Landsret nu erklærer sig enig i. Regningen til de tidligere TDC-ejere lyder på lidt over 800 mio. kr.

Fondene har henvist til, at et EU-direktiv giver mulighed for skattefrie overførsler til andre lande, men landsretten kommer frem til, reglerne har været misbrugt, fordi de selskaber i Luxembourg, som i første omgang har modtaget pengene, alene har »fungeret som gennemstrømningsselskaber«.

Også det japanske medicinalfirma Takeda, der i 2011 overtog medicinalkoncernen Nycomed fra et konsortium anført af kapitalfonden Nordic Capital, får nu en skatteregning. Nordic Capital overførte fra 2007-2009 store summer i rentebetalinger fra Danmark til Sverige, og det har fået Skat til at rejse et skattekrav på 369 mio. kr. Østre Landsret giver også medhold til dette krav.

»Vi er selvsagt ikke tilfredse med resultatet, men nu skal vi først og fremmest have nærlæst præmisserne i dommen og drøftet denne med vores klient,« udtaler Takedas advokat, Plesner-partner Lasse Esbjerg Christensen, i en skriftlig kommentar.

Han forventer, at sagen nu sendes videre til Højesteret.

»Der er tale om mange særdeles komplicerede og principielle spørgsmål, hvorfor det nok har været forventningen, at det - uanset hvad landsretten måtte komme frem til - ville blive op til Højesteret at træffe den endelige afgørelse,« udtaler Lasse Esbjerg.

Sagerne er en del af et større kompleks, de såkaldte beneficial owner-sager, hvor Skattestyrelsen samlet har rejst krav om skattebetalinger på 6,8 mia. kr. mod 48 selskaber.

Sagerne handler om, hvorvidt selskaberne, der i mange tilfælde har været ejet af kapitalfonde, har kunnet overføre milliardbeløb i renter og udbytter til andre lande, i en række tilfælde skattely, uden at afregne skat i Danmark.

Selskaberne mener, at de har fulgt de regler, som de danske myndigheder selv har tilrettelagt og opfordret dem til at bruge, men at Skat pludselig har ændret holdning, i takt med at der gennem de seneste 10-15 år er kommet større fokus på selskabers skattebetalinger.

Den udlægning afvises dog af Skattestyrelsen, der fastholder, at selskaberne har oprettet strenge af selskaber i en række lande alene med det formål at slippe for at betale skat.

Sagerne blev indledt i slutningen af 00’erne, men fordi de er særdeles komplekse, har seks prøvesager været en tur omkring EU-domstolen, der har forholdt sig til en række principielle forhold. Sagerne er i år blevet genoptaget ved de danske domstole.

Den generelle holdning blandt skatteeksperter er, at EU-Domstolens dom, der kom i 2019, taler til fordel for de danske skattemyndigheder. Den opfattelse blev styrket i maj i år, da Østre Landsret fastslog, at de fem kapitalfonde, der tidligere ejede TDC, skal betale 251 mio. kr. i skat af et udbytte på 1 mia. kr. fra 2011. Til gengæld tabte Skat størstedelen af en lignende sag mod den amerikanske it-koncern NetApp.

Af kapitalfondenes processkrift i den sag, der er faldet dom i torsdag, fremgår det, at det samlede krav mod de tidligere ejere af TDC lyder på 817 mio. kr., hvoraf de fem kapitalfonde hæfter for 784 mio. kr. Blackstone har fået det største krav på 192 mio. kr., kravet mod KKR lyder på 160 mio. kr., Permira 159 mio. kr., Providence 144 mio. kr. og Apax 129 mio. kr.

Både TDC-kapitalfondene og Takeda har allerede indbetalt de beløb, Skat kræver, for at undgå, at der løber renter på under domstolsbehandlingen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.