Erhverv

Familiefirma hiver millioner hjem på chokolade

Den familieejede virksomhed Sv. Michelsen Chokolade har skilt sig af med over 20 butikker og sikrer sig markant fremgang på bundlinjen.

Chokoladefirmaet Sv. Michelsen Chokolade blev stiftet i 1933. Arkivfoto: PR

Det mere end 85 år gamle chokoladeselskab Sv. Michelsen Chokolade har fundet tilbage til sine rødder.

I stedet for at have butikker spredt i hele landet har selskabet de seneste år fokuseret på sin produktion og skilt sig af med langt størstedelen af sine butikker.

Sv. Michelsens butikker:
  • Selskabet har tidligere har 25 butikker
  • Nu er der kun fire tilbage: Rødovre, Farum, Frederiksberg og Lyngby
  • Derudover har chokoladefirmaet en pop up-butik i Magasin i Lyngby

Det betyder, at det familieejede selskab er gået fra 25 butikker til nu kun at have fire chokoladeforretninger og en enkelt pop up-butik. Og det kan ses på bundlinjen.

I et nyt regnskab har Sv. Michelsen sikret sig det største overskud nogensinde.

»Det har været vigtigt for os at komme tilbage til at være en klassisk chocolatier. Vi har en helt fantastisk historie, som familien og jeg gerne vil bevare, men samtidig er butiksnedlukningerne også sket under hensyntagen til, at retail er svært i dag. Tidligere lå der en chokoladebutik på hvert gadehjørne. Det gør der jo ikke længere, og derfor har vi også været nødt til at tilpasse os verden omkring os,« siger adm. direktør Daniel Paetsch, der bl.a. har en fortid hos chokoladeselskabet Toms.

Han blev en del af Sv. Michelsen Chokolade i 2013, da han sammen med Nicolas Dorff, der er tredje generation i det familieejede selskab, købte sig ind i virksomheden.

Siden har Sv. Michelsen Chokolade haft beskedne overskud, men nu har udviklingen for alvor taget fart. I det seneste regnskab for 2020/2021 tjente chokoladeselskabet 4,3 mio. kr. efter skat mod knap 790.000 kr. i regnskabsperioden forinden.

Derved er overskuddet mere end femdoblet, mens selskabets bruttofortjenteste er vokset med 25 pct.

Ifølge direktøren betyder det, at Sv. Michelsen nu er, hvor det skal være regnskabsmæssigt.

»Jeg så gerne, at vi havde nået resultatet et par år tidligere, men det tager tid at lukke butikker. Vi har fokuseret på at gøre det i så langsomt et tempo, at vores kunder kunne følge med og fik mulighed for at handle gennem vores onlinekanaler i stedet. Det er fantastisk, at det er lykkedes, og de resterende fire butikker vil vi meget gerne beholde. Vi tror ikke på, at vi kan vedligeholde et lokalt chokoladebrand uden at have butikskontakt med kunderne,« siger Daniel Paetsch.

Selvom strategien ifølge direktøren de seneste år har været at skille sig af med butikker for at fokusere på produktionen af chokoloade, så planlægger Sv. Michelsen at åbne »et par« butikker mere herhjemme.

Det skal sikre, at kunderne fortsat kan få den oplevelse, som virksomheden ønsker at give.

Sv. Michelsen Chokolade blev stiftet i 1933 af den konditoruddannede Svend Erik Michelsen, der efter få år udelukkende satsede på chokoladeproduktion. Hans barnebarn Nicolas Dorff ejer i dag halvdelen af virksomheden, mens Daniel Paetsch ejer de resterende 50 pct.

Ifølge Daniel Paetsch har hverken han eller ejerfamilien planer om at ændre i ejerforholdet.

Læs også
Top job