Erhverv

Rekordregnskab: Jysk tjener 4,5 mia. kr. trods salgsdyk i Tyskland

Jysk, der er det største selskab i familieejede Lars Larsen Group, investerer milliarder i nye og gamle butikker, it-systemer og logistikcentre rundt om i Europa.

Artiklens øverste billede
Jysk har ambitioner om at udvide, så der det næste år kommer yderligere ca. 180 butikker de de nuværende 3.100 i 50 lande. Foto: Jysk PR.

Den danske detailkoncern Jysk har trodset pandemien og øget overskuddet med 23 pct. Resultatet før skat endte i 2020/21 på 4,5 mia. kr. Overskuddet skal i høj grad bruges til nye investeringer for at holde fart i væksten.

Jysk offentliggør først senere det samlede regnskab for 2020/21. Koncernen har dog tirsdag middag præsenteret nøgletallene. De viser, at den samlede omsætning i det forskudte regnskabsår voksede med 7 pct. og endte på 32,6 mia. kr.

Driftsresultatet viste 4,5 mia. kr. efter en fremgang på 21 pct, mens overskuddet før skat blev øget med 23 pct. sammenlignet med året før.

2020/21 var dog præget af pandemien. Derfor er adm. direktør Jan Bøgh særdeles tilfreds med udviklingen i Jysk, der er den suverænt største aktivitet i familieejede Lars Larsen Group.

»Det forløbne år gav os som alle andre i erhvervslivet masser af udfordringer med corona-restriktioner rundt om i Europa, der bød på lange perioder med tvangslukkede butikker. Derfor er jeg meget tilfreds med resultaterne,« siger Jan Bøgh.

Pejlemærket for Jysk er som sædvanlig, at omsætningen skal vokse med 10 pct. årligt. De seneste to år har budt på først 7,6 og nu 7,1 pct. i kraft af pandemien.

Jan Bøgh erkender samtidig, at der er meget store udsving i årets løb for den samlede forretning.

Tyskland med tæt ved 1.000 butikker er Jysks suverænt største marked. Netop var Jysk ramt af måneder med tvangslukkede butikker, mens det digitale salg ikke er udbygget på det marked som i andre af koncernens lande.

Jan Bøgh vil dog ikke præcisere, hvor meget omsætningen dykkede i Tyskland gennem 2020/21. Han siger dog:

»Vi har tabt salg der sammenlignet med året før. Omvendt har vi øget salget betydeligt i Skandinavien, England, Irland, Belgien og lande i Øst- og Centraleuropa. Det har opvejet nedgangen i bl.a. Tyskland og sikret vores fortsatte vækst.«

Jan Bøgh er adm. direktør for Jysk og har været del af koncernen siden 1995. Foto: Jochim Ladefoged

Det seneste år har Jysk udvidet med yderligere 136 butikker rundt om i landene, så der ved indgangen til regnskabsåret 2021/22 var 3.085. Jan Bøgh understreger dog, at salgsvæksten i det afsluttede år er hentet fra både ekspansion og det direkte sammenlignelige, eksisterende salg.

Målt like-for-like, som er et væsentligt nøgletal i detailhandlen, understreger Jysk-chefen, at omkring halvdelen af væksten i året kom derfra og altså den eksisterende forretning.

Målet for Jysk er at fortsætte ekspansionen med op mod 180 butikker om året, mens der også netop nu investeres millioner af kroner i at ombygge det eksisterende butiksnet. Alle de flere end 3.100 butikker skal i 2024 være moderniseret efter et nyt butikskoncept.

Jan Bøgh fastslår, at der er tale om en investering på op mod 2 mio. kr. pr. butik. Flere end 2.000 af butikkerne venter forude på opgraderingen.

Desuden er Jysk i gang med millioninvesteringer i nye it-systemer og logistik. Mens koncernens logistikcenter nummer ni, placeret i Ungarn, er ved at blive bygget i en investering til 1,5 mia. kr., kommer yderligere et til.

Jysk har besluttet at opføre nummer 10, som placeres i Holland. Nærmere bestemt i byen Lelystad, hvor også den danske modekoncern Bestseller netop har besluttet at opføre et nyt logistikcenter i en milliardinvestering. Målet er, at Jysk-byggeriet står klar i 2024.

»Vi ruster os til fremtidens vækst og sikrer, at den interne logistik og forsyningskæde i Europa er på plads,« siger Jan Bøgh.

Nøgletal:

Jysk-koncernen (mio. kr.) 2020/21 2019/20
Omsætning 32.592 30.438
Driftsresultat - ebit 4.543 3,743
Resultat før skat 4.493 3.648

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.