Erhverv

Rekordregnskab: Jysk tjener 4,5 mia. kr. trods salgsdyk i Tyskland

Jysk, der er det største selskab i familieejede Lars Larsen Group, investerer milliarder i nye og gamle butikker, it-systemer og logistikcentre rundt om i Europa.

Jysk har ambitioner om at udvide, så der det næste år kommer yderligere ca. 180 butikker de de nuværende 3.100 i 50 lande. Foto: Jysk PR.

Den danske detailkoncern Jysk har trodset pandemien og øget overskuddet med 23 pct. Resultatet før skat endte i 2020/21 på 4,5 mia. kr. Overskuddet skal i høj grad bruges til nye investeringer for at holde fart i væksten.

Jysk offentliggør først senere det samlede regnskab for 2020/21. Koncernen har dog tirsdag middag præsenteret nøgletallene. De viser, at den samlede omsætning i det forskudte regnskabsår voksede med 7 pct. og endte på 32,6 mia. kr.

Driftsresultatet viste 4,5 mia. kr. efter en fremgang på 21 pct, mens overskuddet før skat blev øget med 23 pct. sammenlignet med året før.

Koncernen:
  • Detailkoncernen Jysk har eksisteret siden 1979, da den nu afdøde dynekøbmand Lars Larsen åbnede den første butik.
  • Koncernen var indtil september 2019 delt i to selvstændige selskaber, som nu er slået sammen: Dänisches Bettenlager med butikker i de tysktalende lande samt Frankrig, Italien, Spanien og Portugal og Jysk Nordic, som udover Skandinavien har det øvrige marked i Europa.
  • Aktuelt 3.085 butikker i 50 lande.
  • Ca. 200 af Jysk-butikkerne drives af lokale franchisetagere i lande, der ikke regnes som kernemarkeder for koncernen, gennem Jysk Franchise. Det er lige fra Island over de baltiske lande og Canada til bl.a. Thailand, Kuwait og Vietnam.
  • Jysk indgår i familiekoncernen Lars Larsen Group, der har stifterens søn, Jacob Brunsborg, som bestyrelsesformand.

2020/21 var dog præget af pandemien. Derfor er adm. direktør Jan Bøgh særdeles tilfreds med udviklingen i Jysk, der er den suverænt største aktivitet i familieejede Lars Larsen Group.

»Det forløbne år gav os som alle andre i erhvervslivet masser af udfordringer med corona-restriktioner rundt om i Europa, der bød på lange perioder med tvangslukkede butikker. Derfor er jeg meget tilfreds med resultaterne,« siger Jan Bøgh.

Pejlemærket for Jysk er som sædvanlig, at omsætningen skal vokse med 10 pct. årligt. De seneste to år har budt på først 7,6 og nu 7,1 pct. i kraft af pandemien.

Jan Bøgh erkender samtidig, at der er meget store udsving i årets løb for den samlede forretning.

Tyskland med tæt ved 1.000 butikker er Jysks suverænt største marked. Netop var Jysk ramt af måneder med tvangslukkede butikker, mens det digitale salg ikke er udbygget på det marked som i andre af koncernens lande.

Jan Bøgh vil dog ikke præcisere, hvor meget omsætningen dykkede i Tyskland gennem 2020/21. Han siger dog:

»Vi har tabt salg der sammenlignet med året før. Omvendt har vi øget salget betydeligt i Skandinavien, England, Irland, Belgien og lande i Øst- og Centraleuropa. Det har opvejet nedgangen i bl.a. Tyskland og sikret vores fortsatte vækst.«

Det seneste år har Jysk udvidet med yderligere 136 butikker rundt om i landene, så der ved indgangen til regnskabsåret 2021/22 var 3.085. Jan Bøgh understreger dog, at salgsvæksten i det afsluttede år er hentet fra både ekspansion og det direkte sammenlignelige, eksisterende salg.

Målt like-for-like, som er et væsentligt nøgletal i detailhandlen, understreger Jysk-chefen, at omkring halvdelen af væksten i året kom derfra og altså den eksisterende forretning.

Målet for Jysk er at fortsætte ekspansionen med op mod 180 butikker om året, mens der også netop nu investeres millioner af kroner i at ombygge det eksisterende butiksnet. Alle de flere end 3.100 butikker skal i 2024 være moderniseret efter et nyt butikskoncept.

Jan Bøgh fastslår, at der er tale om en investering på op mod 2 mio. kr. pr. butik. Flere end 2.000 af butikkerne venter forude på opgraderingen.

Desuden er Jysk i gang med millioninvesteringer i nye it-systemer og logistik. Mens koncernens logistikcenter nummer ni, placeret i Ungarn, er ved at blive bygget i en investering til 1,5 mia. kr., kommer yderligere et til.

Jysk har besluttet at opføre nummer 10, som placeres i Holland. Nærmere bestemt i byen Lelystad, hvor også den danske modekoncern Bestseller netop har besluttet at opføre et nyt logistikcenter i en milliardinvestering. Målet er, at Jysk-byggeriet står klar i 2024.

»Vi ruster os til fremtidens vækst og sikrer, at den interne logistik og forsyningskæde i Europa er på plads,« siger Jan Bøgh.

Nøgletal:

Jysk-koncernen (mio. kr.) 2020/21 2019/20
Omsætning 32.592 30.438
Driftsresultat - ebit 4.543 3,743
Resultat før skat 4.493 3.648
Læs også
Top job