Novo Nordisk lukrerer stort på dollarens kursridt: »En klar gevinst for dansk erhvervsliv«
Den stærkt styrkede dollarkurs over for den danske krone er guld værd for en række danske virksomheder. Novo Nordisk er den helt store vinder, men stribevis af sundhedskoncerner følger trop.
Dansk erhvervsliv anført af medicinalflagskibet Novo Nordisk scorer store gevinster på den stærkt stigende dollarkurs.
Alene i år er dollarens værdi steget med næsten 10 pct. over for kronen, og det kommer i den grad en række af landets toneangivende virksomheder til gode.
»Den helt store vinder af en stigende dollarkurs er Novo Nordisk,« siger Niels Leth, aktieanalysechef i investeringsbanken Carnegie.
Valutamedvinden på et af Danmarks største eksportmarkeder kommer på et tidspunkt, hvor stor usikkerhed præger billedet i mange virksomheder – lige fra den nye coronavariant omikron til udfordringer med stigende energi,- råvare- og fragtpriser.
Det er særligt sundhedsselskaberne med stor eksport til USA, og dermed også stor forretning i landet, der nyder godt af den nuværende situation.
Udover Novo Nordisk er det ifølge Niels Leth medicinalselskabet Lundbeck og høreapparatkoncernen Demant, der får en gevinst.
Den stærke amerikanske dollar kommer dog ifølge aktieanalysechefen i mindre omfang også selskaber som høreapparatkoncernen GN Store Nord og medicoselskabet Ambu til gode.
En stigende dollarkurs over for den danske krone har derfor en positiv indvirkning på Novo Nordisks omsætning og driftsindtjening.
»Vi er neutrale på sektoren, men grundlæggende kan vi rigtig godt lide særligt den europæiske life science-sektor,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, og tilføjer:
»Det kan vi på kort sigt som følge af den stærke dollar, og på langt sigt fordi vi tror på, at sektoren kan være med til at løse nogle af de problemer, vi ser i forhold til de stigende sundhedsudgifter verden over,« siger han.
Samme meldinger kommer fra brancheorganisationen DI.
»Der er selvfølgelig vindere og tabere, men overordnet set er en stærk dollar en klar gevinst for dansk erhvervsliv,« siger cheføkonom Allan Sørensen, DI.
Helt konkret giver den stigende dollarkurs en konkurrencefordel til de danske virksomheder, fordi deres varer simpelthen bliver billigere at købe for amerikanerne.
Ifølge Allan Sørensen er det imidlertid ikke kun i USA, at udviklingen smitter positivt af på danske virksomheder.
Det er helt oplagt, at der vil være en række selskaber, hvor estimaterne skal op, hvis udviklingen i dollarkursen fortsætter.
Det gælder også i f.eks. Mellemøsten samt Syd- og Latinamerika, hvor man i et vist omfang følger dollaren tæt.
De danske selskaber, som har lokalt salg i USA, vinder også på det. Det gør de, fordi pengene simpelthen bliver mere værd, når de tages hjem til Danmark.
Ingen af de danske elitevirksomheder er af åbenlyse årsager kommet med forventninger til 2022 endnu, men et kig i selskabernes regnskaber fra årets første ni måneder taler sit tydelige sprog.
Novo Nordisk, der som alle andre store virksomheder risikoafdækker på valutasiden, havde i årets første ni måneder det til trods en gevinst på 976 mio. kr.
Til sammenligning var tabet på valutasiden 1.430 mio. kr. for samme periode i 2020 for virksomheden, hvis klart vigtigste valuta netop er den amerikanske dollar.
Novo Nordisk afdækker, i praksis sælger, indtjeningen i de store valutaer op til 12 måneder frem i tid. Det betyder i praksis, at enten højere eller lavere dollarkurs materialiserer sig med ca. 12 måneders forsinkelse.
Da Novo Nordisk henter ca. 45 pct. af sin samlede omsætning på baggrund af salget i USA, har dollaren stor betydning.
Bagsiden af medaljen er, at de varer, vi køber i USA, bliver dyrere. Dertil kommer en masse råvarer, f.eks. stål og olie, der typisk handles i dollars.
»En stigende dollarkurs over for den danske krone har derfor en positiv indvirkning på Novo Nordisks omsætning og driftsindtjening,« lyder det i et skriftligt svar fra Novo Nordisk.
Lundbeck kan ikke specifikt kommentere selskabets forventninger til valutaeffekter for 2022, men medicinalselskabet oplyser, at et udsving på 5 pct. i forholdet mellem den amerikanske dollar og den danske krone påvirker omsætningen med ca. 100 mio. kr.
Sikkert er det dog, at udviklingen i den amerikanske dollar over for den danske krone kommer til at få betydning, hvis tendensen fortsætter.
»Det er helt oplagt, at der vil være en række selskaber, hvor estimaterne skal op, hvis udviklingen i dollarkursen fortsætter,« siger Niels Leth, Carnegie.
Det vil i givet fald typisk ske i ugerne op til aflæggelsen af årsregnskaberne, hvor analytikere og investorer finkæmmer og justerer deres forventninger til selskaberne.
Niels Leth understreger, at der trods den stigende dollarkurs fortsat er stor usikkerhed om særligt fragt, energi, - og råvarepriserne.
Derfor forventer han også, at spændet i analytikernes forventninger til en række selskabers 2022 vil være større, end det normalt er.
»Bagsiden af medaljen er, at de varer, vi køber i USA, bliver dyrere. Dertil kommer en masse råvarer, f.eks. stål og olie, der typisk handles i dollars,« siger Allan Sørensen, DI.
Tore Stramer, cheføkonom i brancheorganisationen Dansk Erhverv, understreger, at inflationspresset er tiltagende i europæisk økonomi.
Derfor kan det godt være, at man vil stramme finanspolitikken tidligere, end man normalt har gjort. Det taler for, at man vil se en styrkelse af euroen og den danske krone over for dollaren.
»Valutamarkedet er en volatil verden, så det, man vinder nu, skal man selvfølgelig glæde sig over. Omvendt skal man med sund fornuft forberede sig på, at det hurtigt kan ændre sig igen i 2022. Det er også derfor, at virksomhederne afdækker valutarisikoen,« siger Tore Stramer.
Han anerkender dog samtidig, at det »selvfølgelig luner,« men at han stadig vælger at lægge sig i det hjørne, der hedder, at det godt kan være midlertidigt.