Forbrugerombudsmanden sår tvivl: Minusrenter kan være ulovlige
Forbrugerombudsmanden er ikke enig i Finanstilsynets vurdering af, at minusrenter er lovlige. Det viser interne dokumenter, som TV2 har fået indsigt i.
Har bankerne ret til at opkræve negative renter fra sine kunder?
Det sår Forbrugerombudsmanden tvivl om i nogle interne dokumenter, som TV2 har fået indsigt i.
Indtil videre har Finanstilsynet meldt ud, at det er lovligt for bankerne at opkræve negative renter. En vurdering, som Forbrugerombudsmanden er uenig i, viser dokumenterne.
Ifølge TV2 har Forbrugerombudsmanden kort efter Finanstilsynets første vurdering, som fremgår af et notat fra februar 2020, sendt en mail med kritik. I mailen stod der:
»På det foreliggende grundlag deler vi umiddelbart ikke denne opfattelse.«
Afsenderen af mailen er en kontorchef, som har underskrevet mailen med »på Forbrugerombudsmandens vegne.«
I notatet, som Forbrugerombudsmanden kritiserer, skriver Finanstilsynet.
»Det er Finanstilsynets vurdering, at der i den finansielle regulering, herunder EU-reguleringen, ikke er noget, der forhindrer pengeinstitutterne i at opkræve negative renter hos kunderne.«
Ifølge TV2 holder Finanstilsynet indtil videre fast i den vurdering, men skriver i en mail, at det nu har sendt spørgsmålet videre til EU-Kommissionen og afventer dens udlægning af reglerne.
Negative renter har været et omdiskuteret emne herhjemme, siden Jyske Bank, som den første bank i Danmark, indførte negative renter i august 2019. Siden da har flere banker fulgt efter.
Siden maj 2020 har den gennemsnitlige indlånsrente i Danmark været negativ. Bare i september i år betalte private danskere 64 mio. kr. i negative renter, viser en opgørelse fra Nationalbanken.