Erhverv

Skattehammeren er faldet: Enkeltmandsvirksomheder har fået ekstraregninger for millioner

Skattestyrelsen har gennemført 800 kontroller af enkeltmandsvirksomheder. 85 pct. af dem skal betale ekstraregninger.

Skattestyrelsen har sendt ekstraregninger ud for 50 mio. kr. Flere bøder kan være på vej. Arkivfoto

Det kan ikke altid betale sig at indberette for lidt til Skattestyrelsen.

Det må mere end 680 enkeltmandsvirksomheder sande, efter Skattestyrelsen har sendt ekstraregninger ud for næsten 50 mio. kr. på baggrund af en en række kontroller. Enkeltmandsvirksomhederne har det til fælles, at de har angivet for lidt i de netop afleverede momsangivelser.

Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

»I denne målrettede indsats har vi haft en særlig fokus på virksomheder, der har angivet, at de skulle betale moms, men hvor de har angivet for lidt til os. Samtidig tager vi hurtigt fat i dem, så både bevidste og ubevidste fejl kan blive stoppet, inden de udvikler sig,« siger Johnny Schaadt Hansen, underdirektør i Skattestyrelsen

Skattestyrelsen har i 2021 haft et ekstra stort fokus på netop momsindberetninger fra enkeltmandsvirksomheder. Der er gennemført godt 800 kontroller af enkeltmandsvirksomheder på tværs af brancher, og i mere end 85 pct. af de kontroller er der sendt ekstraregninger ud til virksomhederne.

I 85 af sagerne er fejlene så grove, at Skattestyrelsen nu skal vurdere, om der kan gives en bøde, eller om sagen skal sendes videre til politiet, hvor den yderste konsekvens kan være fængselsstraf.

I kontrollerne har Skattestyrelsen benyttet sig af et nyt digitalt værktøj, der kombinerer risiko og væsentlighed med data om virksomhedernes evne og vilje til at angive og betale korrekt moms og skat.

»Vi har udviklet et nyt digitalt værktøj, der på tværs af brancher og virksomhedernes størrelse finder de virksomheder, hvor der er størst risiko for fejl. Og det værktøj virker. Træfprocenten er høj. Samtidig kan vi se, at vi i denne målrettede kontrol finder virksomheder, der ikke bliver fundet i andre udsøgninger eller virksomheder, som ikke tidligere har været kontrolleret,« forklarer Johnny Schaadt Hansen.

Læs også
Top job